Απαγορευμένες μεταγγίσεις πετρελαίου με εμπλοκή της Βόρειας Κορέας

Το ιαπωνικό Υπουργείο Εξωτερικών εντόπισε ακόμη ένα πλοίο για το οποίο υπάρχουν υποψίες ότι διεξάγει απαγορευμένες μεταγγίσεις πετρελαίου από πλοίο σε πλοίο με δεξαμενόπλοια της Βόρειας Κορέας.

Σύμφωνα με το υπουργείο, στις 13ης Νοεμβρίου, οι Ιάπωνες εντόπισαν το βορειοκορεάτικο δεξαμενόπλοιο Mu Bong 1 (IMO 8610461) να βρίσκεται δίπλα σε ένα άγνωστης εθνικότητας δεξαμενόπλοιο στην ανοικτή θάλασσα περίπου 150 ναυτικά μίλια από τη Σαγκάη – μια γνωστή περιοχή για μεταγγίσεις πετρελαίου. Τα δύο πλοία συνδέονταν με εύκαμπτους σωλήνες και το μικρότερο από τα δύο να έχει καλυμμένα τα στοιχεία του στην πρύμνη.

Οι μεταφορές πετρελαίου στη βόρεια Κορέα απαγορεύονται από τις οικονομικές κυρώσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας λόγω του πυρηνικού πρόγραμματος της Πιονγιάνγκ. Τα Ηνωμένα Έθνη και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν στην λίστα τους δεκάδες πλοία και οντότητες (συμπεριλαμβανομένων των υπηκόων άλλων χωρών εκτός Βόρειας Κορέας) που έχουν σχέση με παραβιάσεις αυτών των κυρώσεων.

Το αμερικανικό ναυτικό και η ακτοφυλακή συνέβαλαν στην προσπάθεια παρακολούθησης τις τήρησης των κυρώσεων στην θάλασσα της Ανατολικής Κίνας.. Το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Καναδάς, η Αυστραλία, η Γαλλία και η Νέα Ζηλανδία έχουν επίσης συνεισφέρει με πλοία και αεροσκάφη στην αποστολή.