Απανωτά τα περιστατικά ληστειών στα Στενά της Σιγκαπούρης

Το κέντρο πληροφοριών πειρατείας (Regional Cooperation Agreement on Combating Piracy and Armed Robbery – ReCAAP ISC) εξέδωσε νέα προειδοποίηση για τον κίνδυνο επιβίβασης ενόπλων ληστών στα πλοία τα οποία διέρχονται από τα στενά της Σιγκαπούρης.

Σύμφωνα με την τελευταία προειδοποίηση, υπήρξαν τρία περιστατικά θαλάσσιας ληστείας σε διάστημα μόλις έξι ωρών, από το βράδυ της Τρίτης μέχρι το πρωί της Τετάρτης στο Phillip Channel. Η φάση που βρίσκεται το φεγγάρι αυτή την εποχή καταστεί τον εντοπισμό οποιοδήποτε υπόπτων ενεργειών πολύ δύσκολη. Το Phillip Channel παραμένει η κύρια περιοχή ανησυχίας στο Στενό της Σιγκαπούρης από το 4ο τρίμηνο του 2022. Από τα 50 περιστατικά που έχουν καταγραφεί το 2023 μέχρι στιγμής, τα 27 σημειώθηκαν στο Phillip Channel, όπου τα πλοία συνήθως επιβραδύνουν σημαντικά όταν στρίβουν.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν υπάρξει συλλήψεις, κάτι που αυξάνει τις πιθανότητες να συνεχίσουν να συμβαίνουν τέτοια περιστατικά. Ο εντοπισμός των δραστών είναι αρκετά δύσκολος στην συγκεκριμένη περιοχή.

Σύμφωνα με τον ερευνητή του Πανεπιστημίου του Αμβούργου Adri Wanto, τα ανταλλακτικά που κλέβονται από διερχόμενα πλοία διακινούνται ευρέως στο Batu Ampar του Batam και η τοπική αστυνομία πιστεύει ότι δεν έχει δικαιοδοσία να παρέμβει.

Διαβάστε ακόμα