Η απειλή για τοποθέτηση βόμβας σε πλοίο κοντέινερ που έφτανε στη Αμβέρσα οδήγησε σε συλλήψεις από τις Ολλανδικές αρχές

Η ολλανδική αστυνομία ανέφερε ότι προχώρησε σε μία σύλληψη για απειλή βόμβας πριν από τρεις εβδομάδες εναντίον ενός πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων της MSC, λίγο πριν φτάσει στην Αμβέρσα.

Το πλοίο έλαβε εντολή να αλλάξει την πορεία του καθώς έπλεε στο λιμάνι και να κατευθυνθεί σε αγκυροβόλιο στα ανοικτά των ολλανδικών ακτών όπου και κρατήθηκε εκεί για μια εβδομάδα, και ενώ η έρευνα ήταν σε εξέλιξη. Η Ολλανδική Εθνική Αστυνομία ανέφερε τη σύλληψη ενός 22χρονου στις 10 Ιανουαρίου. Κρατήθηκε με την κατηγορία της απειλής σε τρομοκρατικό έγκλημα. Δεν δόθηκαν επιπλέον λεπτομέρειες σχετικά με το πού έγινε η σύλληψη ή πώς μπόρεσαν να βρουν το άτομο. Το δημοσίευμα ανέφερε μόνο ότι η Αστυνομία εντόπισε το άτομο και ότι η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη.

Το MSC Lorena, ένα πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβώτιο 59.587 dwt, κατευθυνόταν προς το λιμάνι της Αμβέρσας τη νύχτα της 22ας Δεκεμβρίου όταν η βελγική αστυνομία δέχτηκε τηλεφώνημα για βόμβα στο πλοίο. Ο καλών φέρεται να είπε στην αστυνομία ότι το πλοίο θα εκραγεί λίγο μετά τον ελλιμενισμό.

Το πλοίο μήκους των 275 μέτρων, το οποίο έχει μεταφορική ικανότητα 4.870 TEU, είχε ολοκληρώσει το μεγαλύτερο μέρος της διέλευσης του κατά μήκος του ποταμού Scheldt φτάνοντας σε ένα σημείο ακριβώς δυτικά της Αμβέρσας κοντά στην πόλη Rilland όταν ελήφθη η απειλή. Η αστυνομία διέταξε το πλοίο να γυρίσει πίσω και να κατευθυνθεί στο αγκυροβόλιο του Vlissingen.

Η αστυνομία κράτησε το πλοίο και το πλήρωμα στο αγκυροβόλιο μέχρι τις 29. Η αστυνομία διαπίστωσε ότι η απειλή ήταν φάρσα και απελευθέρωσε το πλοίο το οποίο στη συνέχεια επέστρεψε στο αρχικό του πλάνο και κατευθύνθηκε στην Αμβέρσα. Αναχώρησε από την Αμβέρσα στις 4 Ιανουαρίου με προορισμό τη Λομέ του Τόγκο όπου πρόκειται να φτάσει στις 14 Ιανουαρίου.

Το πλοίο εκτελεί ταξίδια που περιλαμβάνουν δρομολόγια προς τα αφρικανικά λιμάνια του Λομέ, το Λάγος στη Νιγηρία, το Αμπιτζάν στη Ακτή Ελεφαντοστού• και το Ντακάρ της Σενεγάλης, όπου είχε αναχωρήσει στις 16 Δεκεμβρίου με προορισμό την Αμβέρσα. Η αστυνομία είπε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης στην Ολλανδία ότι δεν θα απέκλειε περαιτέρω συλλήψεις για την υπόθεση. Αρκετές υπηρεσίες συνεχίζουν αυτή τη στιγμή την έρευνα.

Διαβάστε ακόμα