Αποστολή διάσωσης στο Αιγαίο ξεκινά η φιλανθρωπική οργάνωση MOAS

moas_phoenix
Τη δραστηριοποίηση της στο ανατολικό Αιγαίο ανακοίνωσε η μη κυβερνητική οργάνωση αναζήτησης και διάσωσης μεταναστών Migrant Offshore Aid Station (MOAS) του Αμερικάνου εκατομμυριούχου Christopher Catrambone σε μία προσπάθεια να σώσει τις ζωές των προσφύγων που προσπαθούν να περάσουν και από την Τουρκία στην Ελλάδα. Η (MOAS), θα ξεκινήσει μια νέα αποστολή διάσωσης στο ανατολικό Αιγαίο, το οποίο κάθε μέρα εξακολουθούν να διασχίζουν χιλιάδες πρόσφυγες, κυρίως Σύριοι, πάνω σε μη ασφαλή σκάφη.

Καθώς πλησιάζει η χειμερινή περίοδο και οι ανθρώπινες ζωές που καταλήγουν στον πάτο του Αιγαίου αυξάνονται ραγδαία (οι θάνατοι ξεπερνούν τους 500, μεταξύ των οποίων πολλά παιδιά), η MOAS αποφάσισε να αποστείλει το μήκους 51 μέτρων Topaz Responder, ένα διασωστικό σκάφος που είχε παραγγείλει επί τούτου, στα ελληνικά χωρικά ύδατα για να περιπολεί και να προσφέρει άμεση και ταχεία βοήθεια.

Το Topaz Responder θα φιλοξενεί πάνω του δύο διασωστικά σκάφη υψηλής ταχύτητας που θα μπορούν να εκτελούν ταχείες αποστολές ή να συνεισφέρουν στις περιπολίες. Οι δύο λέμβοι διάσωσης θα ονομαστούν Αϊλάν και Γκαλίπ, προς τιμήν των δύο μικρών αδελφών από το Κομπάνι των οποίων ο θάνατος συγκλόνισε την παγκόσμια κοινή γνώμη, τον Σεπτέμβριο.

moas_phoenix
Tο M.Y. Phoenix που δραστηριοποιέιται στην Κεντρική Μεσόγειο

Ταυτόχρονα, η MOAS ξεκινά μια νέα επιχείρηση στη Νοτιοανατολική Ασία, ενώ ανανεώνει την αποστολή της στην κεντρική Μεσόγειο, όπου η ΜΚΟ έχει σώσει σχεδόν 12.000 ζωές από τον Αύγουστο του 2014.

Η ανακοίνωση έγινε λίγο πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στη Βαλέτα της Μάλτας όπου Ευρωπαίοι και Αφρικανοί ηγέτες θα συναντηθούν για να συζητήσουν για τη μετανάστευση. Η MOAS ελπίζει ότι με τη δράση της αλλά και τις δωρεές που έχει συγκεντρώσει τους τελευταίους μήνες, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συνειδητοποιήσουν το μέγεθος του προβλήματος απέναντι στο οποίο λαμβάνει θέση η παγκόσμια κοινή γνώμη στηρίζοντας μια ανθρωπιστική προσέγγιση απέναντι σε αυτή την κρίση.

“Επεκτεινόμαστε χάρη στην ευρύτατη υποστήριξη που λάβαμε από όλο τον κόσμο τους τελευταίους μήνες. Τώρα σχεδιάζουμε να έχουμε μια παρουσία σε όλες τις τρεις μεγάλες οδούς διέλευσης των μεταναστών. Κάθε ζωή που σώζουμε είναι μια απόδειξη για όλους όσους έχουν δωρίσει μετατρέποντας τη MOAS στην παγκόσμια ΜΚΟ που είναι σήμερα”, δήλωσε ο Christopher Catrambone.

[adsanity id=33464 align=alignnone /]

“Όλες οι αποστολές της MOAS θα είναι διαφορετικές λόγω των διαφορετικών πραγματικοτήτων σε κάθε περιοχή επιχείρησης. Το κοινό νήμα είναι ότι κάθε αποστολή θα επιδιώξει να αποτρέψει περισσότερους θανάτους στη θάλασσα. Θα εργαστούμε από κοινού με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς σε κάθε περιφέρεια, όπως έχουμε κάνει με επιτυχία στη Μεσόγειο Θάλασσα από το 2014”, δήλωσε ο Martin Xuereb, διευθυντής της Οργάνωσης.

MOAS founders Christopher and Regina Catrambone listen to a speech on board their ship Phoenix in Valletta's Grand Harbour
Ο Αμερικάνος επιχειρηματίας Christopher Catrambone με τη σύζηγο του Ρετζίνα και την έφηβη κόρη τους Μαρία Λουίζα

“Δεν λέμε ότι αυτό θα λύσει το προσφυγικό ζήτημα, ξέρουμε ότι είναι πολύ πιο περίπλοκο. Αλλά θέλουμε να φροντίσουμε εκείνους που νιώθουν ότι δεν έχουν άλλη επιλογή πέρα από το να μπουν σε αυτές τις βάρκες, είτε είναι στην κεντρική Μεσόγειο, είτε στο Αιγαίο”, πρόσθεσε.

H MOAS (τα αρχικά της σημαίνουν Υπεράκτιος Σταθμός Βοήθειας Μεταναστών) ξεκίνησε τη δραστηριότητα της το 2014, με ένα πλοίο, το M.Y. Phoenix, η οποία μέχρι στιγμής έχει ήδη διασώσει 11.685 ανθρώπους από επικίνδυνες συνθήκες στην Κεντρική Μεσόγειο. “Σύμμαχός” του σε αυτή την αποστολή είναι και δύο drone Schiebel S-100 Camcopters, με τα οποία μπορούσε να έχει άμεσα εικόνα για μια πολύ μεγάλη περιοχή γύρω από το σκάφος.

Η ΜΚΟ δρύθηκε όταν 31χρονος Αμερικανός επιχειρηματίας βρισκόταν μαζί με τη σύζυγό του και την κόρη του, σε μία κρουαζιέρα τριών εβδομάδων και είδαν στην θάλασσα ένα μπουφάν. Ο καπετάνιος τους πληροφόρησε ίσως ήταν από τα ναυάγια που γίνονται στην περιοχή με θύματα πρόσφυγες.

“Σκέφτηκα ”Εγώ κάνω κρουαζιέρα με το σκάφος μου και την ίδια στιγμή εκεί έξω πνίγονται άνθρωποι. Ο δικός μας παράδεισος είναι η κόλασή τους””, αναφέρει ο ιδρυτής της οργάνωσης.

Διαβάστε ακόμα