Αποζημιώσεις και τη Δανίας σε κατηγορούμενους για πειρατεία!

apozhmiwsh_se_peirates
Φωτογραφία: www.marinetraffic.com

Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά στο 5 αστέρων Ionian Blue Hotel Bungalows & Spa Resort, στη Λευκάδα με έκπτωση 50%!

Η Δανία αποζημίωσε εννέα Σομαλούς κατηγορούμενους για απόπειρα πειρατείας ενός δανικού πλοίου το 2013, επειδή κρατήθηκαν πολύ καιρό προτού προσαχθούν ενώπιον δικαστού, ανακοίνωσε η εισαγγελία την περασμένη Δευτέρα.

Η απόφαση έρχεται μόλις μία εβδομάδα μετά από ανάλογη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που διέταξε τη Γαλλία να καταβάλει αποζημίωση σε κατηγορούμενους και καταδικασμένους για πειρατεία Σομαλούς, λόγω μιας καθυστέρησης 48 ωρών να τους παραπέμψουν σε δικαστή κατά την άφιξή τους στη Γαλλία.

Κάθε κατηγορούμενος έλαβε 19.600 δανικές κορώνες (3.247 δολάρια) για τις 13 ημέρες που ήταν υπό κράτηση, δήλωσε ένας εκπρόσωπος του εισαγγελέα στην Κοπεγχάγη. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Σομαλίας το 43% του πληθυσμού ζει με λιγότερο από ένα δολάριο την ημέρα.

Οι εννέα Σομαλοί έχουν κατηγορηθεί για πειρατεία μετά από μια προσπάθεια να καταλάβουν το τάνκερ Torm Kansas, το οποίο είχε ναυλωθεί από τη ναυτιλιακή εταιρεία Torm, στο δυτικό Ινδικό Ωκεανό στις 10 Νοεμβρίου 2013.

Το βοηθητικό πλοίο του Δανικού Πολεμικού Ναυτικού Esben Snarre συνέλαβε τους εννέα κατηγορούμενους για πειρατεία στην ανοικτή θάλασσα μετά την αποτυχημένη απόπειρα κατάληψης και τους κράτησαν για 13 ημέρες πριν περάσουν από δίκη μέσω τηλεδιάσκεψης. Εκεί δεν βρέθηκαν ένοχοι σε σχέση με τις κατηγορίες.

Σύμφωνα με το δανικό δίκαιο, ένας πολίτης δεν μπορεί να βρεθεί υπό κράτηση για περισσότερες από 24 ώρες χωρίς να έχει οδηγηθεί ενώπιον δικαστή. Η αποζημίωση δεν είχε σχέση με των υπόπτων.

Οι επιθέσεις στον Κόλπο του Άντεν και στον Ινδικό Ωκεανό έχουν μειωθεί από τον αριθμό ρεκόρ των 237 το 2011 σε μόλις 10 κατά τους πρώτους εννέα μήνες του τρέχοντος έτους, το χαμηλότερο επίπεδο από τη στιγμή που ξεκίνησε η «πειρατική κρίση» το 2008, σύμφωνα με το Διεθνές Ναυτιλιακό Γραφείο.

Η πειρατεία έχει πάρει από τότε τα την αθωότητα πάνω της κατά μήκος της δυτικής ακτής της Αφρικής και αναμένεται να αυξηθεί στον Κόλπο της Γουϊνέας ενόψει και των εκλογών στη Νιγηρία τον επόμενο Φεβρουάριο, όταν τα χρήματα από τα λύτρα αναμένεται να διοχετευθούν στην χρηματοδότηση προεκλογικών εκστρατειών.

Διαβάστε ακόμα