Αρχαιολόγοι είναι βέβαιοι πως βρήκαν το ναυάγιο του θρυλικού Κάπτεν Κουκ

Ομάδα ειδικών ανακοίνωσε ότι ανακάλυψε τα απομεινάρια του πλοίου με το οποίο ο διάσημος βρετανός θαλασσοπόρος εξερεύνησε την ήπειρο της Ωκεανίας στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Θαλάσσιοι αρχαιολόγοι από την Αυστραλία ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν τα απομεινάρια του πλοίου «HMB Endeavour», ενός από τα πιο διάσημα πλοία του Βρετανού Κάπτεν Τζέιμς Κουκ που εξερεύνησε την Ωκεανία. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το πλοίο βυθίστηκε πριν 244 χρόνια, ανοιχτά των ανατολικών ακτών των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

Ένα ερευνητικό πρόγραμμα διάρκειας 22 ετών οδήγησε τους ειδικούς να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι το ναυάγιο του «HMB Endeavour» βρίσκεται στον βυθό του λιμανιού του Νιούπορτ, στο Ρόουντ Άιλαντ.

Σύμφωνα με τον Κέβιν Σάμψιον, εκτελεστικό διευθυντή του μουσείου Australian National Maritime Museum στην Αυστραλία, οι αρχαιολόγοι είναι πεπεισμένοι ότι έχουν ταυτοποιήσει τα απομεινάρια του πλοίου από στοιχεία όπως το μήκος του κύτους, αλλά και από λεπτομέρειες της δομής του και του σχήματός του και που συμπίπτουν με εκείνα στα ιστορικά σχέδια του σκάφους του Κάπτεν Κουκ.

Αναλύοντας δείγματα από το ξύλο, οι ειδικοί κατέληξαν ότι το σκαρί είχε κατασκευαστεί στην Ευρώπη.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι τα ευρήματα αντιστοιχούν μόνο στο 15% του πλοίου, με τους ερευνητές να προσανατολίζονται τώρα στην προστασία και διατήρησή τους.
Ωστόσο, Αμερικανοί αρχαιολόγοι χαρακτηρίζουν πρώιμη την ταύτιση του ναυαγίου με το «HMB Endeavour» και υποστηρίζουν πως η ανακοίνωση των Αυστραλών συναδέλφων τους παραβιάζει τη συμφωνία της από κοινού έρευνας.

Σε ανακοίνωσή της, η Κάθι Άμπας, εκτελεστική διευθύντρια του αρχαιολογικού πρότζεκτ «Rhode Island Marine Archeology Project», τόνισε ότι η δική της ομάδα είναι η επικεφαλής στις έρευνες στο λιμάνι του Νιούπορτ.

«Αυτό που βλέπουμε στο σημείο του ναυαγίου που μελετάται ταιριάζει με αυτό που θα περιμέναμε από το Endeavour, αλλά δίχως αδιάψευστα στοιχεία να έχουν βρεθεί και να αποδεικνύουν ότι το εμβληματικό σκάφος βρίσκεται εδώ, παραμένουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα που θα μπορούσαν να ανατρέψουν την ταυτοποίηση» σχολίασε η επιστήμονας.

Πηγή: sansimera.gr

Διαβάστε ακόμα