Αυτοματοποιημένο σύστημα για την πρόωση των πλοίων με την βοήθεια του ανέμου (video)

Το Wing Sail Mobility (WISAMO) project είναι ένα αυτοματοποιημένο, τηλεσκοπικό, φουσκωτό πλέγμα που μπορεί να τοποθετηθεί τόσο σε εμπορικά πλοία όσο και σε σκάφη αναψυχής. Το σύστημα είναι το προϊόν της συνεργασίας μεταξύ της Michelin Research & Development και δύο Ελβετών εφευρετών που μοιράζονται το όραμα του του Ομίλου σχετικά με την μειώσει του CO2.

Το φουσκωτό πανί αξιοποιεί τον άνεμο, μια ελεύθερη, καθολική και ανεξάντλητη πηγή ενέργεια για την πρόωση. Ο επαναστατικός σχεδιασμός του, επιτρέπει σε ένα πλοίο να μειώσει την κατανάλωση καυσίμου έχοντας θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον, μειώνοντας τις εκπομπές CO2.

Έχοντας σχεδιαστεί και αναπτυχθεί από την ομάδα έργων WISAMO, το σύστημα έχει την δυνατότητα να εγκατασταθεί στα περισσότερα εμπορικά πλοία και σκάφη αναψυχής. Ιδιαίτερα κατάλληλο για πλοία ro-ro, φορτηγά πλοία μεταφοράς χύθηκαν φορτίου, δεξαμενόπλοια και πλοία μεταφοράς φυσικού αερίου. Μπορεί να τοποθετηθεί ως αρχικός εξοπλισμός σε ένα νεόκτιστο πλοίο ή να εγκατασταθεί σε κάποιο πλοίο το οποίο θα υποστεί την κατάλληλη μετασκευή.

Η γκάμα που προσφέρει το συγκεκριμένο σύστημα της αγοράς, είναι αποδεδειγμένα το αποτελεσματικότερο σε πολλά σημεία όσο αναφορά την ιστιοπλοΐα του. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κάθε ναυτιλιακή διαδρομή. Ο τηλεσκοπικός ιστός είναι ανασυρόμενος, καθιστώντας εύκολο για ένα πλοίο να εισέλθει σε λιμάνια και να περάσει κάτω από γέφυρες. Συνολικά, το σύστημα μπορεί να βελτιώσει την απόδοση καυσίμου ενός πλοίου έως και 20% *.

Η συνεργασία με τον Michel Desjoyaux, έναν παγκοσμίου φήμης skipper και πρεσβευτή του έργου, επιτρέπει στις ερευνητικές ομάδες της Michelin να τελειοποιήσουν την ανάπτυξή του. Η συμβολή και οι γνώσεις του έμπειρου skipper πάνω στο τεχνικό κομμάτι θα του επιτρέψουν να δοκιμαστεί το σύστημα σε πραγματικές συνθήκες. Όπως επισημαίνει ο Desjoyeaux, «το πλεονέκτημα της πρόωσης με την βοήθεια του ανέμου είναι ότι η αιολική ενέργεια είναι καθαρή και δωρεάν. Προσφέρει μια πολλά υποσχόμενη διαδρομή για τη βελτίωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τα εμπορικά πλοία.”

Το σύστημα WISAMO θα τοποθετηθεί για πρώτη φορά σε εμπορικό πλοίο το 2022, ενώ η Michelin αναμένει να ξεκινήσει την παραγωγή μετά την ολοκλήρωση της δοκιμαστικής φάσης.

Το έργο WISAMO είναι η συμβολή της Michelin σε μια πιο πράσινη, πιο ήπιας θαλάσσιας κίνησης πριν από τους μελλοντικούς κανονισμούς. Η Michelin αναλαμβάνει επίσης δράση για τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της αλυσίδας εφοδιασμού της. Εκτός από αυτήν τη δέσμευση, και σύμφωνα με το στρατηγικό του σχέδιο, ο Όμιλος βασίζει ένα μέρος της ανάπτυξής του στην ανάπτυξη νέων επιχειρήσεων.

Διαβάστε ακόμα