Battery Tanker «X»: Τα πλοία μεταφοράς ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας έρχονται και είναι γεγονός!

Ανακοινώθηκαν οι λεπτομέρειες του σχεδιασμού της ιαπωνικής ιδέας για την κατασκευή «δεξαμενόπλοιων» που θα μεταφέρουν ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές, και τα οποία θα αποτελέσουν τον πυλώνα για ένα δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Η μεταφορά της ηλεκτρικής ενέργειας θα γίνεται από περιοχές με υψηλό δυναμικό παραγωγής προς περιοχές με υψηλή ζήτηση.

Αυτό το πρότζεκτ είναι η εξέλιξη της ιδέας που παρουσιάστηκε από την ιαπωνική startup PowerX Manufacturing, η οποία λέει ότι τώρα αναμένει τα πρώτα πλοία να ξεκινήσουν τα ταξίδια τους μέχρι το 2026.

Το πρώτο Battery Tanker «X» θα είναι ένα πλοίο μήκους 140 μέτρων εξοπλισμένο με 96 θαλάσσιες μπαταρίες, που θα έχουν συνολική χωρητικότητα 241 MWh. Σύμφωνα με την εταιρεία, το σύστημα μπαταριών είναι εξαιρετικά επεκτάσιμο, επιτρέποντας την εγκατάσταση πρόσθετων μπαταριών για τη δημιουργία μεγαλύτερων πλοίων μεταφοράς ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της ιδέας της για το Power Ark 1000, ένα πλοίο που θα μεταφέρει 100 μπαταρίες δικτύου ικανές να μεταφέρουν έως και 200 ​​MWh ηλεκτρικής ενέργειας από ένα αιολικό πάρκο ή ακόμη μεγαλύτερα μεγέθη για την κάλυψη συγκεκριμένων απαιτήσεων.

Το πλοίο στοχεύεται να έχει εμβέλεια τα 180 ναυτικά μίλια ταξιδεύοντας με ταχύτητα 10 κόμβων. Θα χρειάζεται τρεις ώρες για να φορτιστεί, ενώ παλαιότερα η εταιρεία έχει πει ότι σχεδίαζε το πλοίο ώστε να είναι πλήρως αυτόνομο στις δραστηριότητές του.

Το ενσωματωμένο σύστημα μπαταριών βασίζεται σε ένα σχέδιο, χρησιμοποιώντας κυψέλες μπαταρίας φωσφορικού σιδήρου λιθίου που η εταιρεία αναφέρει ότι θα εξασφαλίσει διάρκεια ζωής άνω των 6.000 κύκλων. Το σύστημα περιλαμβάνει ειδικούς μηχανισμούς ελέγχου εκπομπών αερίων και καταστολής πυρκαγιάς για να διασφαλιστεί η ασφάλεια. Η παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο του συστήματος μπαταρίας, των ελεγκτών φόρτισης και των συστημάτων μετατροπής ισχύος θα ενισχύσει περαιτέρω τα μέτρα ασφαλείας.

Οι μπαταρίες θα κατασκευαστούν από την ίδια την εταιρεία και αναμένεται να ξεκινήσουν την παράδοση στα μέσα του 2024 μετά την απόκτηση διεθνών πιστοποιήσεων από τους νηογνώμονες των πλοίων.

Μια νέα εταιρεία με την ονομασία Ocean Power Grid θα ιδρυθεί το τρίτο τρίμηνο του 2023 για να προωθήσει την επιχείρηση μεταφοράς θαλάσσιας ενέργειας χρησιμοποιώντας την ιδέα των «δεξαμενόπλοιων» μπαταριών. Αυτή η εταιρεία θα είναι υπεύθυνη για την ιδιοκτησία, την πώληση και τη λειτουργία αυτών των πλοίων τόσο στην Ιαπωνία όσο και στο εξωτερικό. Προβλέπουν επί του παρόντος την ολοκλήρωση έως το 2025, ενώ αναμένεται να ξεκινήσουν οι δοκιμές το 2026.

Τα συγκεκριμένα πλοία θα είναι διαθέσιμα για αποθήκευση και μεταφορά ενέργειας από υπεράκτιες εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας, από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας καθώς και για μεταφορά ενέργειας μεταξύ τοποθεσιών στην ακτή.

Δεδομένης της τρέχουσας ενεργειακής πυκνότητας των κυψελών μπαταριών ιόντων λιθίου, η εταιρεία υποστηρίζει ότι το Battery Tanker «X» είναι η βέλτιστη λύση για την θαλάσσια μεταφορά ενέργειας σε μικρές αποστάσεις από ξηρά σε ξηρά, συμπληρώνοντας τις υπάρχουσες διαπεριφερειακές γραμμές μεταφοράς του δικτύου. Καθώς η ενεργειακή πυκνότητα των μπαταριών βελτιώνεται και το κόστος τους μειώνεται, αναμένεται ότι η θαλάσσια μετάδοση σε μεγαλύτερες αποστάσεις από υπεράκτιους αιολικούς σταθμούς στη στεριά θα καταστεί εφικτή.

Η εισαγωγή του συγκεκριμένου τύπου πλοίων, όπως αναφέρει η εταιρεία, θα δημιουργήσει νέα δίκτυα μεταφοράς ενέργειας σε όλη τη θάλασσα, προωθώντας την αποθήκευση, την προμήθεια και τη χρήση της ανανεώσιμης ενέργειας.

Το συγκεκριμένο πρότζεκτ θα επιλύει ζητήματα όπως η μεγάλη διακοπή λειτουργίας από δυσλειτουργίες και επισκευές υποθαλάσσιων καλωδίων, καθώς και το υψηλό κόστος που σχετίζεται με συνδέσεις και υποσταθμούς υπερυψηλής τάσης. Θα επιτρέψει την εγκατάσταση υπεράκτιων αιολικών πάρκων σε περιοχές όπου η ανάπτυξη υποθαλάσσιων καλωδίων αποτελεί πρόκληση.

Στην ανακοίνωση της εταιρείας αναφέρθηκαν επίσης συμφωνίες με την Kyushu Electric Power Co. και την πόλη της Γιοκοχάμας. Θα διερευνήσουν τη χρήση της μπαταρίας και του συστήματος μεταφοράς στο λιμάνι της Γιοκοχάμα για να υποστηρίξουν τις τοπικές εταιρείες στο λιμάνι και να προωθήσουν την αποθήκευση, την προμήθεια και τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Θα διερευνήσουν με την εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί η τεχνολογία για την αντιμετώπιση των υφιστάμενων περιορισμών στη χωρητικότητα των συστημάτων δικτύου που συνδέουν διαφορετικές περιοχές.

Διαβάστε ακόμα