Θύελλα διαμαρτυριών για την «εισβολή» κρουαζιερόπλοιων στη Βενετία

Θύελλα διαμαρτυριών προκαλεί ανάμεσα σε κατοίκους της Βενετίας η προγραμματισμένη για το Σάββατο «εισβολή», όπως την ονομάζουν, δεκατριών κρουαζιερόπλοιων σε διάστημα 24 ωρών, οι οποίες θα μετατρέψουν τη λιμενολεκάνη του Αγίου Μάρκου σε αυτοκινητόδρομο.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Guardian» το ιδιαίτερα «πολυάσχολο» Σαββατοκύριακο «προκλήθηκε προφανώς από ένα τέχνασμα στα προγράμματα κρουαζιεροπλοίων» (σ.σ. να υποθέσουμε ότι σε ανάλογο τέχνασμα οφειλόταν και η πρόσφατη μαζική προσέλευση- ρεκόρ ημέρας στον Πειραιά;) και έχει αναθερμάνει τους αυξανόμενους φόβους για τις επιπτώσεις των πλοίων στην πόλη και τους ενδεχόμενους κινδύνους για τις υποδομές και τους κατοίκους τους.

Τους φόβους των κατοίκων εμφανίστηκε να συμμερίζεται και ο Adriano Celentano , ένας από τους πιο διάσημους τραγουδιστές της Ιταλίας, ο οποίος δεν έκρυψε τον θυμό του σε ολοσέλιδη συνέντευξη του στη μεγαλύτερη σε πωλήσεις εφημερίδα της χώρας.

«Αύριο δεν θα είναι μια ωραία μέρα για την πόλη μας, έστω και αν ο ήλιος είναι έξω» δήλωσε ο 75χρονος σταρ στην εφημερίδα Corriere della Sera, για να προσθέσει ότι:

«Με την επαίσχυντη πομπή από 13 πλοία στη λιμνοθάλασσα της Βενετίας έρχεται η Αιώνια Κηδεία στις ομορφιές του κόσμου».

Υπολογίζεται ότι 40.000 τουρίστες θα επισκεφθούν, το Σαββατοκύριακο, με τα κρουαζιερόπλοια τη Βενετία. Ορισμένοι βλέπουν την εισροή των επισκεπτών ως μια πολύ αναγκαία οικονομική ώθηση καθώς χιλιάδες ντόπιοι απασχολούνται σε θέσεις εργασίας που σχετίζονται με τη τουριστική βιομηχανία.

Όμως, άλλοι φοβούνται ότι οι «καραβιές» των τουριστών θα ενθαρρύνουν την αλλαγή της φυσιογνωμίας της Βενετίας.

Να σημειωθεί ότι ο αριθμός των τουριστών που φθάνουν στη Βενετία σε κρουαζιερόπλοια αυξήθηκε από κάτω από 100.000 επιβάτες το 1999 σε 1,7 εκατ. το 2012.

pireas2day.gr

Διαβάστε ακόμα