ΙΜΟ: Εξετάζει Μέτρα διαφυγής από επιβατηγά

Δύο + μία αποφάσεις έλαβε η Υπο-Επιτροπή Πυροπροστασίας (Y/E FP) του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ) για την πρόληψη εκρήξεων σε πετρελαιοφόρα και χημικά δεξαμενόπλοια ενώ αντίθετα αναβλήθηκε η συζήτηση για τα θέματα διαφυγής από νέα και υπάρχοντα επιβατηγά με αφορμή το ναυάγιο του Costa Concordia.

Ειδικότερα, στην διάρκεια των εργασιών της 56ης Συνόδου της Υπο-Επιτροπής Πυροπροστασίας (Y/E FP) του ΙΜΟ αποφασίστηκαν να γίνουν τροποποιήσεις στη Διεθνή Σύμβαση SOLAS για τα εξής θέματα:

1.Αναφορικά με την εγκατάσταση συστημάτων αδρανών αερίων επί νέων πετρελαιοφόρων και χημικών δεξαμενοπλοίων που μεταφέρουν φορτία χαμηλού σημείου ανάφλεξης.

2.Επίσης, οριστικοποιήθηκε το σχέδιο τροποποιήσεων των Κανονισμών της Δ.Σ. SOLAS II-2/3 και ΙΙ-2/9.7, το οποίο θα υποβληθεί προς υιοθέτηση από την προσεχή Σύνοδο της Επιτροπής Ναυτικής Ασφάλειας (MSC) τον προσεχή Ιούνιο.

Τέλος, εξετάσθηκαν οι τροποποιήσεις των σχετικών Κανονισμών της SOLAS σχετικά με τα μέσα διαφυγής από τους χώρους του μηχανοστασίου και αποφασίσθηκε η υποβολή τους για έγκριση στην MSC 92.

Σημειώνεται ότι οι τροποποιήσεις που αποφασίσθηκαν θα έχουν εφαρμογή μόνο σε νέα πλοία.

Πάντως, για το θέμα της αναθεώρησης των συστάσεων για την εκπόνηση αναλυτικής μελέτης διαφυγής για τα νέα και υπάρχοντα επιβατηγά πλοία αποφασίστηκε να γίνει συζήτηση στην επόμενη σύνοδο και αφού ολοκληρωθεί το πόρισμα των Ιταλικών αρχών για το ναυάγιο του κρουαζιερόπλοιου Costa Concordia.

Η αναβολή αποφασίστηκε προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στα κράτη μέλη να εξετάσουν προσεκτικότερα τις σχετικές προτάσεις και επιπλέον να ληφθούν υπόψη οι κατευθύνσεις που θα δοθούν από την Επιτροπή Ναυτικής Ασφάλειας.

pireas2day.gr

Διαβάστε ακόμα

Εχθές το πρωί ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή Πειραιά, από τον Πλοίαρχο του Ε/Γ-Ο/Γ «ΜΠΛΟΥ ΣΤΑΡ ΠΑΡΟΣ», το οποίο κατέπλεε στο λιμάνι του Πειραιά προερχόμενο από Πάρο, για περιστατικό πιθανού θανάτου 43χρονου αλλοδαπού επιβάτη.

Με τον κατάπλου του πλοίου στο λιμάνι του Πειραιά, ο 43χρονος παρελήφθη από ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ και μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο «ΤΖΑΝΕΙΟ» όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του, ενώ η σορός πρόκειται να μεταφερθεί στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πειραιά για τη διενέργεια νεκροψίας – νεκροτομής.

Προανάκριση διενεργείται από το Α’ Λιμενικό Τμήμα του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά

ΠΗΓΗ

Διαβάστε ακόμα