Βρετανία: Αντίθετη στην απαγόρευση των γεωτρήσεων στην Αρκτική

Δύο εβδομάδες μετά από την προσάραξη πλωτής εξέδρας της Shell ανοιχτά της Αλάσκας, η οποία υπενθύμισε τους πιθανούς κινδύνους των γεωτρήσεων για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην Αρκτική, η βρετανική κυβέρνηση απέρριψε το αίτημα διακομματικής επιτροπής για μορατόριουμ στις γεωτρήσεις στην περιοχή.

Η επίσημη αιτιολογία ήταν ότι οι ισχύοντες κανονισμοί για την προστασία του περιβάλλοντος της Αρκτικής είναι αποτελεσματικότεροι σε σχέση με μια απαγόρευση. Επιπλέον, σύμφωνα με την κυβέρνηση Κάμερον, η Βρετανία δεν δικαιούται να ηγηθεί μιας στρατηγικής κατά των γεωτρήσεων, καθώς δεν βρέχεται από τον Αρκτικό Ωκεανό.

Παρότι η Βρετανία δεν είναι μέλος του Αρκτικού Συμβουλίου (όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς, η Ρωσία, η Δανία, η Φινλανδία, η Νορβηγία, η Σουηδία και η Ισλανδία), είναι το ένα από τα έξι κράτη-παρατηρητές που έχουν το δικαίωμα να κάνουν συστάσεις στα οκτώ κράτη-μέλη.

Γι’ αυτό και η απόφαση της κυβέρνησης να απορρίψει ενδεχόμενο μορατόριουμ συγκέντρωσε τα πυρά της διακομματικής Επιτροπής Περιβαλλοντικού Ελέγχου, κατά την οποία η Βρετανία διατηρεί ηθική υποχρέωση να μην επιτρέψει τις γεωτρήσεις στην Αρκτική.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, η ίδια επιτροπή εισηγήθηκε την άμεση απαγόρευση των γεωτρήσεων, έως ότου διασφαλιστεί η άμεση ανταπόκριση σε περίπτωση πετρελαιοκηλίδας, μέσω της εφαρμογής σχεδίου που θα καλύπτει ολόκληρη την περιοχή του Αρκτικού Ωκεανού, αυστηρότερων κανονισμών για τις πετρελαϊκές εταιρείες και της θέσπισης μιας προστατευόμενης ζώνης της άγριας ζωής.

«Κατανοούμε την ευαισθησία που υπάρχει στο θέμα της δικαιοδοσίας σε αυτό το ζήτημα», δήλωσε στο BBC η επικεφαλής της επιτροπής Τζόαν Ουόλεϊ, από το Εργατικό Κόμμα. «Πριν από λίγα χρόνια όμως, ο πρωθυπουργός έκανε βόλτες με χάσκι στην Αρκτική για να δείξει την αφοσίωσή του στα περιβαλλοντικά ζητήματα.»

Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών απάντησε ότι ασκεί πιέσεις στην κατεύθυνση της επιβολής αυστηρότερων κανονισμών για την προστασία της βιοποικιλότητας στην Αρκτική και ότι στηρίζει τις προσπάθειες για πρόληψη των πετρελαιοκηλίδων στην περιοχή.

«Αυτά τα μέτρα – σε συνδυασμό με αποτελεσματικές και φιλόδοξες διεθνείς ενέργειες για τον περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου παγκοσμίως – είναι πιθανό να αποδειχθούν αποτελεσματικότερα στην προστασία του περιβάλλοντος της Αρκτικής σε σχέση με την άσκηση πιέσεων για πλήρες μορατόριουμ στις γεωτρήσεις», επισημαίνει σε έκθεσή του.

naftemporiki.gr

Διαβάστε ακόμα