Τα ΜΑΤ στο λιμάνι του Πειραιά

Αντιμέτωποι με καταστάσεις που παραπέμπουν σε κρυφτό και με σκηνές από την πολιτική επίταξη του Μετρό βρέθηκαν από τις 06.00 σήμερα το πρωί όσοι επιβάτες είναι προγραμματισμένο να ταξιδέψουν με πλοία από το λιμάνι του Πειραιά.

Ενώ ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας είχαν παραταχθεί απέναντι από απεργούς της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) και μέλη του ΠΑΜΕ που είχαν σπεύσει για υποστήριξη της κινητοποίησης στην προβλήτα της πύλης Ε3, την ίδια ώρα επιβάτες,φορτηγά και αυτοκίνητα επιβιβάζονταν κανονικά μέσα σε πλοία από την πύλη Ε1.

Από τις 06.05 το πρωί το λιμάνι του Πειραιά έχει χωριστεί σε δύο ζώνες:

α) Στην πύλη Ε1 γίνεται κανονικά η φόρτωση των οχημάτων, ενώ

β) Στην πύλη Ε3 δυνάμεις της Αστυνομίας και του Λιμενικού έχουν λάβει θέσεις μάχης απέναντι από απεργούς της ΠΝΟ και του ΠΑΜΕ.

Την ίδια στιγμή συνάδελφοί τους έχουν δημιουργήσει μια ζώνη αποκλεισμού στην προβλήτα της πύλης Ε3, έχοντας απέναντι τους πλήθος απεργών και μελών του ΠΑΜΕ, οι οποίοι φωνάζουν συνθήματα κατά της κυβέρνησης και των Σωμάτων Ασφαλείας

Σύμφωνα με την κυβερνητική απόφαση, το μέτρο της επίταξης των πλοίων και της στράτευσης των εργαζομένων έχει τεθεί σε ισχύ από τις 06.00 σήμερα το πρωί και όπως γίνεται αντιληπτό το κλίμα αναμένεται να χειροτερέψει μέσα στην επόμενη ώρα, καθώς καμία από τις δύο πλευρές δεν δείχνει διατεθειμένη να υποχωρήσει.

Ήδη, μπροστά στην είσοδο της πύλης Ε3 βρίσκονται εδώ και ώρα συγκεντρωμένα περίπου 100 μέλη του ΠΑΜΕ, έτοιμα να επέμβουν προκειμένου να βοηθήσουν τους απεργούς.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν σημειωθεί επεισόδια, με τις δύο πλευρές να τηρούν στάση αναμονής και τους απεργούς να δηλώνουν αποφασισμένοι να παραμείνουν στις θέσεις τους, συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις τους, παρά την απόφαση του υπουργείου Ναυτιλίας για επίταξη των πλοίων και στράτευση των ναυτεργατών.

Προπομπός των εξελίξεων ο … απόπλους των πλοίων

Τα πρώτα σημάδια των ραγδαίων εξελίξεων που θα ακολουθούσαν, δόθηκαν με τον απόπλου δύο επιβατηγών – οχηματαγωγών πλοίων της εταιρείας «Blue Star Ferries»,τα οποία παρέμεναν δεμένα στο σημείο όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα.

Μικρή ομάδα ανδρών των ΜΑΤ προσπάθησαν με τα χέρια τους να λύσουν τους κάβους των πλοίων αλλά δεν τα κατάφεραν. Τελικά, τη σκυτάλη πήραν επιστρατευμένοι ναυτικοί, πάνω από το πλοίο, κόβοντας τους κάβους από πάνω.

Σχεδόν ταυτόχρονα με την αναχώρηση τους, στις 03.45 τα ξημερώματα, κλούβες των ΜΑΤ παρατάχθηκαν εντός του χώρου της πύλης Ε3, με τους αστυνομικούς να λαμβάνουν θέσεις μάχης απέναντι ακριβώς από τους απεργούς, οι οποίοι και συσπειρώθηκαν στις δικές τους γραμμές.

Εκείνη τη στιγμή μπροστά από το σημείο όπου ήταν δεμένα τα καράβια υπήρχαν περίπου 100 μέλη της Π.Ν.Ο. και του ΠΑΜΕ.

Στις 04.00, αναχώρησε και ένα τρίτο πλοίο, με τον αριθμό τους να φθάνει συνολικά τα τέσσερα ύστερα από λίγο.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Κέντρο Επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος, τα τέσσερα πλοία παραμένουν στη θέση Ράδα, τον χώρο λίγο πριν την κεντρική είσοδο στο λιμάνι του Πειραιά, με τα πληρώματα τους να αναμένουν με αγωνία τις εξελίξεις.

.zougla.gr

Διαβάστε ακόμα