Μάχη με τον χρόνο για τη διάσωση του πλοίου του ”Φαραώ” [φωτο]

Μάχη με τον χρόνο δίνουν οι αρχαιολόγοι προκειμένου να διασώσουν ένα από τα πιο σημαντικά αρχαιολογικά αιγυπτιακά ευρήματα που έχουν ανακαλυφθεί μέχρι στιγμής – ένα ξύλινο πλοίο, το οποίο ήταν θαμμένο δίπλα στην βάση της Μεγάλης Πυραμίδας της Γκίζας για 4.500 χρόνια.

Το πλοίο έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη το 1987, όταν μία ερευνητική ομάδα τρύπησε έναν βράχο πάνω από το σημείο όπου βρισκόταν θαμμένο το αρχαίο σκαρί και τοποθέτησε μία μικροσκοπική κάμερα, η οποία είχε σκοπό να ψάξει για αρχαιολογικά υπολείμματα.

Δυστυχώς, η συγκεκριμένη επιχείρηση οδήγησε στην επιδείνωση της κατάστασης του ήδη εύθραυστου αρχαίου πλοίου, καθώς, μετά το τρύπημα του βράχου, διείσδυσε νερό, αλλά και έντομα, τα οποία συνέβαλαν σημαντικά στη διάβρωσή του.

Προκειμένου να αποτρέψουν την περεταίρω φθορά του, οι αρχαιολόγοι ξεκίνησαν τη διαδικασία μεταφοράς των πρώτων 10 κομματιών του πλοίου, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί σε διάστημα από 2 – 5 χρόνων, με σκοπό να επιχειρήσουν να το ανακατασκευάσουν από την αρχή.

«Οι αρχαιολόγοι δίνουν κυριολεκτικά μάχη με τον χρόνο», δήλωσε στους “Times” του Λονδίνου ο Άντριου Μπέταμ, αρχαιολόγος του Βρετανικού Μουσείου, σύμφωνα με τον οποίο η χρήση του συγκεκριμένου πλοίου ήταν περισσότερο συμβολική, καθώς, όπως πιστεύει ο ίδιος, «χρησίμευε για το ταξίδι των νεκρών φαραώ από τη γη στον ουρανό».

directnews.gr

Διαβάστε ακόμα