Οι πέντε πρώτες καταδίκες για το ναυάγιο του Costa Concordia

Ιταλικό δικαστήριο καταδίκασε το Σάββατο πέντε άνδρες με τις κατηγορίες ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά το θανάσιμο ναυάγιο του Costa Concordia που έγινε πέρυσι στην Ιταλία.

Πρόκειται για τον πηδαλιούχο του πλοίου, τον υπεύθυνο του ξενοδοχειακού τμήματος, δύο αξιωματικούς του ναυτικού και τον επικεφαλής της μονάδας κρίσης της ιταλικής εταιρείας κρουαζιερών. Και οι πέντε αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης από ενάμιση χρόνο έως και τρία έτη.

Πιο αναλυτικά, ο δικαστής Πιέτρο Μολίνο συναίνεσε στην καταδίκη σε δυο χρόνια και δέκα μήνες φυλάκισης του υπεύθυνου της μονάδας διαχείρισης κρίσεων της πλοιοκτήτριας εταιρίας, Ρομπέρτο Φεραντίνι.

Ο υπεύθυνος εξυπηρέτησης επιβατών Μανρίκο Τζαμπεντρόνι καταδικάζεται σε δυο χρόνια και έξι μήνες φυλάκισης, ενώ για τους δυο αξιωματικούς του εμπορικού ναυτικού, τον Τσίρο Αμπόζιο και τον Σίλβια Κορόνικα, έγινε δεκτός ο συμβιβασμός που είχαν προτείνει οι συνήγοροι υπεράσπισής τους: φυλάκιση ενός χρόνου και έντεκα μηνών και ενός χρόνου και έξι μηνών αντίστοιχα.

Ο Ινδονήσιος πηδαλιούχος, τέλος, Ρούσλι Μπιν καταδικάσθηκε σε ένα χρόνο και οκτώ μήνες φυλάκισης.

Ο μόνος για τον οποίο δεν έχει γίνει δεκτό το αίτημα συμβιβασμού είναι ο κυβερνήτης Φραντσέσκο Σκετίνο, ο οποίος πρέπει να απολογηθεί για ανθρωποκτονία εξ αμελείας και εγκατάλειψη πλοίου.

Τους περασμένους μήνες η εισαγγελία εκφράσθηκε αρνητικά. Αναμένεται τώρα η σχετική απόφαση του δικαστηρίου του Γκροσέτο, στα πλαίσια της δίκης η οποία ξεκίνησε την περασμένη Πέμπτη.

Οι συνήγοροι του Ιταλού πρώην καπετάνιου πρότειναν αίτημα συμβιβασμού, με μερική παραδοχή ευθυνών του και καταδίκη σε φυλάκιση 3,5 ετών.

Οι σχολιαστές θεωρούν ότι η είναι πλέον πιθανό να μην γίνει δεκτό το σχετικό αίτημα από το δικαστήριο, δεδομένων των κατηγοριών που του έχουν απαγγελθεί.
protothema.gr

Διαβάστε ακόμα