Δεξαμενόπλοια που μεταφέρουν ντίζελ κατευθύνονται από την Ευρώπη προς την παγωμένη ανατολική ακτή των ΗΠΑ

Τα ευρωπαϊκά διυλιστήρια σχεδιάζουν να στείλουν περισσότερο πετρέλαιο ντίζελ από το συνηθισμένο στις ΗΠΑ, όπου τα αποθέματα καυσίμου είναι χαμηλά και το κρύο έχει κυριεύσει όλα τα βορειοανατολικά μέρη, ενισχύοντας τη ζήτηση για καύσιμα θέρμανσης.

Δύο δεξαμενόπλοια έχουν αρχικά ναυλωθεί για να μεταφέρουν περισσότερα από 1 εκατομμύριο βαρέλια ντίζελ, εξαιρετικά χαμηλής περιεκτικότητας σε θείο στην Ανατολική Ακτή των ΗΠΑ, σύμφωνα με τις εκθέσεις που συνέταξε το Bloomberg.

Οι ΗΠΑ συνήθως στέλνουν ντίζελ στην Ευρώπη, η οποία με τη σειρά της στέλνει βενζίνη στην Αμερική.

«Ο κύριος παράγοντας που οδηγεί αυτές τις υπερατλαντικές ροές είναι τα χαμηλά αποθέματα ντίζελ στις ΗΠΑ», δήλωσε ο Koen Wessels, ανώτερος αναλυτής προϊόντων πετρελαίου στην Energy Aspects Ltd. Ένας άλλος λόγος είναι το κρύο μέτωπο που κατευθύνεται προς τα βορειοανατολικά όπου χρειάζεται πολύ ντίζελ, το οποίο καταναλώνεται με τη μορφή πετρελαίου θέρμανσης, πρόσθεσε.

Τα αποθέματα παραγώγων πετρελαίου στην Ανατολική Ακτή βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο για την εποχή του έτους από το 2015, σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ.

Οι μεταφορές ευρωπαϊκού ντίζελ στις ΗΠΑ αυξήθηκαν το τελευταίο τρίμηνο του 2020 καθώς τα αμερικανικά διυλιστήρια μείωσαν τις εργασίες τους μετά την κατάρρευση της ζήτησης λόγω της πανδημίας, σύμφωνα με στοιχεία από τη σύμβουλο βιομηχανίας Vortexa Ltd. Οι εισαγωγές ντίζελ και βενζίνης στις ΗΠΑ ήταν κατά μέσο όρο περίπου 53.000 βαρέλια την ημέρα κατά τους πρώτους έντεκα μήνες του 2021, και στη συνέχεια μειώθηκαν στο μηδέν τον Δεκέμβριο — την πρώτη φορά που συνέβη από τα μέσα του 2020.

Το κλείσιμο ορισμένων διυλιστηρίων στις ΗΠΑ μείωσε την ικανότητα να προμηθεύουν καύσιμα, σύμφωνα με τον Steve Sawyer, διευθυντή διύλισης στην Facts Global Energy. Επιπλέον, η ανάκαμψη της ζήτησης στις ΗΠΑ ήταν καλύτερη από ό,τι στην Ευρώπη, είπε.

«Ωστόσο, η Ευρώπη εξακολουθεί να έχει περιορισμένα αποθέματα ντίζελ και οι εξαγωγές ποσοτήτων σε άλλη περιοχή θα είναι περιορισμένες», πρόσθεσε ο Sawyer. «Οι ευκαιριακές ασυνήθιστες στιγμές, όπως ένα καιρικό συμβάν, μπορούν να ωθήσουν τους εμπόρους να μεταφέρουν βαρέλια από την Ευρώπη στις ΗΠΑ για να ανταποκριθούν στην αιχμή της ζήτησης».

Διαβάστε ακόμα