Δεξαμενόπλοιο εξέπεμψε σήμα κινδύνου για επίθεση πειρατών κοντά στην Υεμένη – Επικίνδυνη για τα πλοία η περιοχή

Άγνωστοι επιτέθηκαν και παρενόχλησαν ένα δεξαμενόπλοιο και ενώ αυτό βρισκόταν στα ανοικτά των ακτών της Υεμένης, δήλωσαν αργά την Τετάρτη οι συμμαχικές δυνάμεις υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, αφού έλαβαν κλήση κινδύνου από το πλοίο.

Ο συνασπισμός των συμμαχικών δυνάμεων, ο οποίος πολεμά την υποστηριζόμενη από το Ιράν ομάδα Χούτι στον πόλεμο της Υεμένης, είπε ότι η «ένοπλη παρενόχληση» έλαβε χώρα κοντά στο λιμάνι της Χοντέιντα στην Ερυθρά Θάλασσα, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση της Σαουδικής Αραβίας. Δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες, αλλά προειδοποίησε για υψηλό κίνδυνο για τα πλοία που πλέουν στην περιοχή.

Είναι το πιο πρόσφατο από μια σειρά περιστατικών αυτή την εβδομάδα στα ανοιχτά της Υεμένης, μετά από μια περίοδο σχετικής ηρεμίας για τα πλοία. Ο πόλεμος της Υεμένης και οι περιφερειακές εντάσεις με το Ιράν έχουν πυροδοτήσει ένα κύμα επιθέσεων σε πλοία στα ύδατα της Μέσης Ανατολής τα τελευταία χρόνια.

Αρκετές διπλωματικές προσπάθειες φάνηκε να αμβλύνουν τις εντάσεις τους τελευταίους μήνες. Αυτό ήρθε παράλληλα με τις προσπάθειες των παγκόσμιων δυνάμεων να αναβιώσουν μια πυρηνική συμφωνία με το Ιράν που θα μπορούσε να βοηθήσει στη διάχυση των ανησυχιών για το ατομικό του πρόγραμμα και να του επιτρέψει να εισέλθει ξανά στις αγορές πετρελαίου.

Το UKMTO του Πολεμικού Ναυτικού του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε την Τετάρτη ότι ένα πλοίο στα ύδατα ανοιχτά της Υεμένης ανέφερε μια «ύποπτη προσέγγιση», αλλά, το πλοίο και το πλήρωμα ήταν ασφαλή και συνέχισαν το ταξίδι τους. Δεν έγινε αμέσως σαφές εάν αυτό ήταν το ίδιο πλοίο με αυτό που ταυτοποίησε ο συνασπισμός των συμμαχικών δυνάμεων.

Ο συνασπισμός είπε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι οι Χούτι είχαν καταλάβει ένα φορτηγό πλοίο με σημαία Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων κοντά στη Χοντέιντα. Ο συνασπισμός είπε ότι το πλοίο είχε χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά ιατρικών προμηθειών, αλλά οι Χούτι είπαν ότι χρησιμοποιούνταν για τη μεταφορά όπλων. Την Τετάρτη, οι Χούτι κατηγόρησαν τον συνασπισμό ότι κατάσχεσε ένα πλοίο που μετέφερε πετρέλαιο fuel και είπαν ότι ο συνασπισμός το είχε κατευθύνει προς την Τζαζάν στη Σαουδική Αραβία.

Διαβάστε ακόμα