Διάσκεψη για τη Νησιωτικότητα στο Ευγενίδειο Ίδρυμα

diaskepsi_gia_ti_nhsiwtikotita_sto_eugenideio_idrima_

Διάσκεψη Υψηλού Επιπέδου για την Νησιωτικότητα διοργανώνει το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου στο Ίδρυμα Ευγενίδη την Παρασκευή 04 Απριλίου, στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ελλάδα βασιζόμενη στην πεποίθηση ότι οι θαλάσσιες και ναυτιλιακές δραστηριότητες αποτελούν μία αστείρευτη πηγή ανάπτυξης και ευημερίας για όλη την Ευρώπη, αποφάσισε να αναδείξει την “ΘΑΛΑΣΣΑ” ως έναν από τους κεντρικούς πυλώνες της Προεδρίας στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο εν λόγω πυλώνας περιλαμβάνει μια σειρά από θέματα, όπως τη Πολιτική Θαλασσίων Μεταφορών, την Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική, τη δια Θαλάσσης Μετανάστευση, την Ασφάλεια στο Θαλάσσιο χώρο και ιδιαιτέρως τη Νησιωτικότητα.

Η Διάσκεψη έχει τίτλο “Νησιωτικότητα: Ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης και θέσεων εργασίας” και κατά τη διάρκεια της, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης θα παρουσιάσει τις πτυχές της ολοκληρωμένης πολιτικής που ακολουθεί το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου στον τομέα της Νησιωτικότητας. Δεδομένης της νησιωτικής γεωγραφικής διαμόρφωσης της Ελλάδας με τα εκατοντάδες κατοικημένα νησιά, το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου, εφαρμόζει μία ολοκληρωμένη πολιτική που έχει ως σκοπό να αναδείξει τις διαστάσεις της νησιωτικότητας, εντάσσοντας την στο πλαίσιο των συναφών πολιτικών, τόσο σε Εθνικό, όσο και Ευρωπαϊκό Επίπεδο.

Στην συνάντηση έχει κληθεί να παρουσιάσει την εμπειρία της και να καταθέσει τις απόψεις της η Επίτροπος Θαλασσίων Υποθέσεων της ΕΕ, κα Μαρία Δαμανάκη. Παράλληλα, θα συμμετάσχει ο Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων ΕΛΛΑΔΑ, κ. Mιχάλης Παπαδόπουλος, ενώ τον δικό του χαιρετισμό θα απευθύνει ο Πρόεδρος του Ευγενίδειου Ιδρύματος, κ. Λεωνίδας Δημητριάδης-Ευγενίδης.

Σε εθνικό επίπεδο συμμετέχουν, εξίσου, εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας των λοιπών εμπλεκομένων Υπουργείων, της αυτοδιοίκησης του νησιωτικού χώρου, καθώς και φορέων της Ναυτιλίας, οι οποίοι πρόκειται να αναδείξουν τις διαφορετικές πτυχές της έννοιας της Νησιωτικότητας, όπως για παράδειγμα ζητήματα που άπτονται της ολοκληρωμένης υδατικής διαχείρισης, της θαλάσσιας συγκοινωνίας, των λιμένων, καθώς και του νέου θεσμικού πλαισίου για το θαλάσσιο τουρισμό.

Διαβάστε ακόμα