Διάσωση δυο γυναικών και των σκυλιών τους που είχαν χαθεί 5 μήνες στον Ειρηνικό (photos+video)

Το Πολεμικό Ναυτικό των Ηνωμένων Πολιτειών διέσωσε δύο ταλαιπωρημένους ναύτες και τα δύο σκυλιά τους, που χάθηκαν όταν πριν από σχεδόν πέντε μήνες το ιστιοφόρο τους ξέφυγε από την πορεία του στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Οι διασωθέντες ναυτικοί, η Jennifer Appel και η Tasha Fuiaba, και οι δύο από τη Χονολουλού, και τα δύο σκυλιά τους είχαν πλεύσει από τη Χαβάη στην Ταϊτή αυτή την άνοιξη. Το πλοίο υπέστη μια βλάβη στον κινητήρα στις 30 Μαΐου κατά τη διάρκεια κακοκαιρίας, αλλά συνέχισαν, πιστεύοντας ότι θα μπορούσαν να το κάνουν να το οδηγήσουν στην στεριά μόνο με τα πανιά του, ανέφερε η ανακοίνωση του Ναυτικού.

Δύο μήνες μετά την έναρξη του ταξιδιού τους και πολύ καιρό μετά το διάστημα που υπολόγιζαν ότι θα έφταναν στην Ταϊτή, άρχισαν να εκπέμπουν σήματα κινδύνου. Οι δύο συνέχισαν τις εκπομπές καθημερινά, αλλά δεν υπήρχαν σε κοντινή απόσταση άλλα πλοία ή σταθμοί στην ξηρά για να τις παραλάβουν.

Το ιστιοφόρο εντοπίστηκε τελικά περίπου 900 μίλια νοτιοανατολικά της Ιαπωνίας από ένα αλιευτικό σκάφος της Ταϊβάν στις 24 Οκτωβρίου, με αποτέλεσμα τη διάσωση από το πλήρωμα του USS Ashland στις 26 Οκτωβρίου κάπου μεταξύ Γκουάμ και Ιαπωνίας. Αφού αξιολόγησαν το ιστιοφόρο ως μη αξιόπλοο, τα μέλη του πληρώματος του Ashland ανέβασαν τους ταλαιπωρημένους ναυτικούς και τα δύο σκυλιά τους στο πλοίο.

“Είμαι ευγνώμων για την υπηρεσία τους στη χώρα μας. Έσωσαν τη ζωή μας. Η υπερηφάνεια και τα χαμόγελα που είχαμε όταν είδαμε [το Ναυτικό των ΗΠΑ] στον ορίζοντα ήταν καθαρή ανακούφιση”, δήλωσε η Appel.

Η Appel δήλωσε ότι επέζησαν σε αυτήν την κατάσταση χρησιμοποιώντας καθαριστές νερού και έχοντας προμήθειες σε τροφές που έφταναν για διάστημα άνω του ενός χρόνου, κυρίως με τη μορφή ξηρών προϊόντων όπως πλιγούρι βρώμης, ζυμαρικά και ρύζι.

Το σκάφος φαινόταν ταλαιπωρημένο, αν κι ο ιστός του ήταν άθικτος και τα πανιά του ήταν διπλωμένα.

Μόλις μεταφέρθηκαν στο Ashland, οι ναυτικοί υποβλήθηκαν σε ιατρικές εξετάσεις, και έλαβαν τρόφιμα και βοηθητικό εξοπλισμό για το σκάφος. Οι ναυτικοί θα παραμείνουν επί του Ashland μέχρι το επόμενο λιμάνι του.

“Το Πολεμικό Ναυτικό των Η.Π.Α. είναι υποχρεωμένο να προσφέρει την βοήθεια του σε οποιονδήποτε αναξιοπαθούντα ναυτικό οποιασδήποτε εθνικότητας κατά τη διάρκεια οποιασδήποτε κατάστασης”, δήλωσε ο διοικητής του Ashland, Steven Wasson.

Διαβάστε ακόμα