Δύσκολη υπόθεση η ανέλκυση του προσαραγμένου Kea Trader

Το πλοίο μεταφοράς container Kea Trader παραμένει κολλημένο στο Durand Reef της Νέας Καληδονίας, τρεις μήνες μετά την προσάραξη του.

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης εκτιμούν τα έξοδα διάσωσης μέχρι σήμερα στα 10 εκατομμύρια δολάρια, ποσό που ενδεχομένως υπερβαίνει την αξία του σε σκραπ, αν πάει για διάλυση όπως είχε προγραμματιστεί.

Ο Thierry Lataste, Ύπατος Αρμοστής της Δημοκρατίας της Νέας Καληδονίας, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι το Trader πρέπει να ανασυρθεί, ανεξάρτητα από τον τελικό του προορισμό.

Στις 10 Οκτωβρίου, με τις προσωρινές εργασίες επιδιόρθωσης στα αμπάρια του Kea Trader’s να προχωράνε καλά, η εταιρεία διάσωσης Ardent Global εκμεταλλεύτηκε τις καλές καιρικές συνθήκες για να προσπαθήσει να επιχειρήσει μια απόπειρα ανάσυρσης. Στην επιχείρηση συμμετείχαν μια ομάδα περιβαλλοντικής προστασίας, δύο ρυμουλκά και ένα πολεμικό σκάφος της Νέας Καληδονίας.

Τα ρυμουλκά Posh Commander και Lanpan 34 προσπάθησαν να τραβήξουν το πλοίο από τον ύφαλο, αλλά η προσπάθεια δεν ήταν επιτυχής. Το πλοίο περιστράφηκε 50 μοίρες προς τα δεξιά, αλλά θα χρειαστεί περισσότερη δουλειά για να αυξηθεί η πλευστότητά του πριν μετακινηθεί. Δεν διαπιστώθηκε σημαντική ρύπανση κατά τη διάρκεια αυτής της εξέλιξης.

Η Ardent Global ανέφερε στα social media ότι, ενώ εργάζονται σκληρά, υπάρχουν ακόμα “πολλά που πρέπει να γίνουν”. Η Ardent έχει περιορίσει τον κίνδυνο περιβαλλοντικής ρύπανσης από το πλοίο και το έχει ξαλαφρώσει το φορτίο του με ένα ελικόπτερο ανέλκυσης βαρέων φορτίων Sikorsky, προετοιμάζοντας το έδαφος για την τελική απομάκρυνση του ναυαγίου.