Δοκιμές νέων ναυτιλιακών συστημάτων δεδομένων από την Δανία

dma_data

Η Ναυτιλιακή Αρχή της Δανίας (DMA) σχεδιάζει να συμμετάσχει σε πιλοτικό πρόγραμμα του 2017 για την ανάπτυξη και δοκιμή ενός συστήματος που συλλέγει δεδομένα σε πραγματικό χρόνο από διάφορες πηγές και τα στέλνει σε οργανισμούς που βρίσκονται στην ξηρά.

Στην πράξη, το σύστημα αποτελείται από αισθητήρες που πραγματοποιούν μετρήσεις για την κατάσταση του εξοπλισμού του πλοίου και καταγράφουν τις εκπομπές του.

Οι πληροφορίες από τους αισθητήρες συλλέγονται και μεταδίδονται σε πραγματικό χρόνο, κι έτσι οι άμεσα ενδιαφερόμενοι με πρόσβαση στα δεδομένα αυτά μπορούν να τα αξιοποιήσουν για διάφορους σκοπούς, όπως την συνεχή βελτίωση του μηχανολογικού εξοπλισμού, την αποτελεσματικότερη συντήρηση, την βελτιστοποίηση της κατανάλωσης καυσίμων και τον συνεχή έλεγχο των εκπομπών.

“Για την βιομηχανία ναυτιλιακού εξοπλισμού η ουσία βρίσκεται στο “Condition Based Maintenance”, δηλαδή στην βελτίωση των υπηρεσιών που προσφέρονται στους πλοιοκτήτες και την διασφάλιση της μέγιστης λειτουργικότητας και χρήσης των συστημάτων των πλοίων. Για τις αρχές είναι επίσης ιδιαίτερα χρήσιμο να έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν διαρκώς αν, για παράδειγμα, οι εκπομπές των πλοίων συμβαδίζουν με τα όρια που προβλέπονται από την νομοθεσία”, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η DMA.

“Στο άμεσο μέλλον πολλά πλοία θα βρίσκονται διαρκώς on-line, όπως συμβαίνει και στην ξηρά”, δήλωσε ο υποδιευθυντής της DMA, Troels Blicher Danielsen.

“Αν καταφέρουμε να αποδείξουμε ότι η τεχνολογία διευκολύνει την συνεχή παρακολούθηση των εκπομπών από τα πλοία, αυτό θα αποτελέσει ένα μεγάλο βήμα προς την κατεύθυνση της αποτελεσματικότερης εφαρμογής της νομοθεσίας”, πρόσθεσε.

Η εταιρία GateHouse με έδρα το Aalborg έχει αναλάβει το πιλοτικό πρόγραμμα, το οποίο στηρίζεται από το Ναυτιλιακό Ταμείο της Δανίας. Η DMA ανακοίνωσε ότι πρόκειται να συνεισφέρει στις δοκιμές αυτής της νέας τεχνολογίας από κοινού με διάφορες ναυτιλιακές και άλλες εταιρίες.

Τα τελευταία χρόνια η DMA ασχολείται με τα συστήματα Big Data από και προς πλοία υπό την αιγίδα του προγράμματος EfficienSea2 που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και σκοπεύει να εμπλουτίσει το νέο πιλοτικό πρότζεκτ δεδομένων πραγματικού χρόνου με στοιχεία του EfficienSea2.

Διαβάστε ακόμα