Εισροή υδάτων σε περιπολικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος στη Σύρο

Σε εκούσια ελεγχόμενη προσγειάλωση οδηγήθηκε από τον Κυβερνήτη του, περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. της Λιμενικής Αρχής Σύρου, απογευματινές ώρες χθες, λόγω εισροής υδάτων στο μηχανοστάσιο του σκάφους.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια αγκυροβολίας ανωτέρω σκάφους στη θαλάσσια περιοχή ”ΚΑΤΕΡΓΑΚΙ” ν. Σύρου, στο πλαίσιο εκτέλεσης αποστολής, ενεργοποιήθηκε ηχητικός συναγερμός υψηλής στάθμης κυτών (σεντινών) στο χώρο του μηχανοστασίου.

Άμεσα, διενεργήθηκε έλεγχος από το πλήρωμα ανωτέρω πλωτού Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. προς διαπίστωση των αιτιών ενεργοποίησης του συναγερμού, όπου διαπιστώθηκε εισροή θαλάσσιου ύδατος, αρχικά κάτω από την αριστερή κύρια μηχανή, και έπειτα με επέκταση στους χώρους του μηχανοστασίου.

Λόγω της δυσχερούς θέσης στην οποία είχε περιέλθει το σκάφος από την έμπρυμνη διαγωγή και την μειωμένη ταχύτητα του, ο Κυβερνήτης του έκρινε αναγκαία και ενδεδειγμένη την ελεγχόμενη προσγειάλωση / επικάθηση αυτού, σε αμμώδη αβαθή του παρακείμενου όρμου ”ΑΖΟΛΙΜΝΟΣ” ν. Σύρου, στην οποία και προχώρησε.

Εν συνεχεία, αφού εντοπίστηκε η αιτία εισροής υδάτων (δίκτυο θαλάσσης αριστερής κύριας μηχανής) στο περιπολικό σκάφος Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ., αποκαταστάθηκε η βλάβη από το μηχανικό του σκάφους, ελέγχθηκαν τα ύφαλα του χωρίς να διαπιστωθεί η ύπαρξη ρήγματος και ολοκληρώθηκε με επιτυχία η απάντληση των υδάτων.

Στο σημείο είχαν καταπλεύσει προς παροχή τυχόν συνδρομής αλιευτικά σκάφη και το Ρ/Κ ”ΛΕΩΝ Ι” Ν.Π. 5869, με τη συνδρομή του οποίου το σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. αφού αποκολλήθηκε, κατέπλευσε αυτοδύναμα στο λιμένα Σύρου. Εκεί ανελκύστηκε, για περαιτέρω έλεγχο, σε τοπικό νεωλκείο και διαπιστώθηκε ότι τα ύφαλα και τα αξονικά συστήματα του, ουδεμία ζημιά υπέστησαν από την ελεγχόμενη προσγειάλωση.

Από το περιστατικό δεν σημειώθηκε τραυματισμός μέλους πληρώματος, ούτε παρατηρήθηκε θαλάσσια ρύπανση.

Διαβάστε ακόμα