ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ρομπότ CLIIN: Εξοικονόμηση χρόνου, κόστους και μείωσης του κινδύνου καθυστερήσεων

Η βιομηχανία ξηρού χύδην φορτίου θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο ανάμιξης του φορτίου, των περιπτώσεων που υπάρχουν προβλήματα με τον επιθεωρητή και των διαφορών με τον ναυλωτή, καθώς και να μειώσει σημαντικά το κόστος καθαρισμού του φορτίου. Σύμφωνα με την CLIIN, πρόκειται για μία ασφαλή και φιλική προς το περιβάλλον επαναστατική τεχνολογία ρομπότ για τον καθαρισμό των αμπαριών.

Η CLIIN, η οποία μέχρι στιγμής έχει δοκιμάσει και χρησιμοποιήσει τα ρομπότ στις εταιρείες Ultrabulk, Norden, J. Lauritzen και Oldendorff, ισχυρίζεται ότι η τεχνολογία της θα αποτρέπει να πέφτουν στην θάλασσα 300,000 τόνους χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται για τον καθαρισμό των αμπαριών.

Για πολλές δεκαετίες, χρησιμοποιούνται οι ίδιες μέθοδοι για τον καθαρισμό των αμπαριών ξηρού χύδην φορτίου, με το πλήρωμα να χρησιμοποιεί ισχυρά αλκαλικά και όξινα χημικά, εξοπλισμό πλύσης, βούρτσες, σκούπες και σωλήνες ρίψης νερού υψηλής πίεσης.

Το σύστημα ρομπότ CLIIN χρησιμοποιεί μια νέα τεχνολογία ή οποία διαφέρει από αυτήν την ξεπερασμένη μέθοδο. Συνδυάζοντας την τεχνολογία αιχμής ρομπότ, έχει ταυτόχρονα ένα σύστημα καθαρισμού νερού υψηλής πίεσης και απαιτεί μόνο ένα ή δύο άτομα, δημιουργώντας μια σειρά από πλεονεκτήματα σε σύγκριση με τις παραδοσιακές μεθόδους καθαρισμού φορτίων ξηρού φορτίου χύδην.

Ο Thomas Jørgensen, συνιδρυτής και διευθυντής της CLIIN, δήλωσε: «Για πολύ καιρό η βιομηχανία ξηρού χύδην έχει μείνει σταθερά στις παραδοσιακές και ξεπερασμένες μεθόδους καθαρισμού των αμπαριών που δεν είναι μόνο χρονοβόρες, αλλά θέτουν σε κίνδυνο την ευημερία του πληρώματος ενώ γεμίζουν τους ωκεανούς μας με εκατομμύρια λίτρα χημικών ουσιών».

Και συνέχισε, «Η συνεργασία με εταιρείες όπως η Ultrabulk, Norden, J. Lauritzen και Oldendorff, έχει σκοπό πάρουμε τα θετικά τους σχόλια, και ελπίζουμε ότι και η υπόλοιπη βιομηχανία ξηρού φορτίου θα δει αυτή την ευκαιρία ως εξοικονόμηση κόστους, χρόνου και βελτίωσης της ασφάλειας, ενώ παράλληλα έχει θετικό περιβαλλοντικό αντίκτυπο. Το ρομπότ του CLIIN φέρνει τεράστια αλλαγή στις τεχνικές καθαρισμού και είναι κερδοφόρο για όλα τα μέρη, όχι μόνο είναι ασφαλέστερο και καθαρότερο, αλλά μπορεί να εξοικονομεί πολύ χρόνο και πολύ χρήμα».

Ο Jonas Warming, Senior Optimisation Manager της NORDEN A / S, πρόσθεσε: «Είμαστε θετικοί για τις ευκαιρίες που προσφέρει το ρομπότ καθαρισμού από την CLIIN στη NORDEN. Όχι μόνο είναι το ρομπότ ικανό να φτάσει σε υψηλές περιοχές, οι οποίες είναι δύσκολο για το πλήρωμα να φθάσει, αλλά τα αποτελέσματα των δοκιμών δείχνουν επίσης ότι βελτιώνεται η ποιότητα του καθαρισμού. Ο θερμαντήρας νερού, ο οποίος αποτελεί μέρος του εξοπλισμού ρομπότ, θα πρέπει επίσης να βοηθήσει στην παροχή φιλικότερου για το περιβάλλον καθαρισμού με τη μείωση της ποσότητας χημικών ουσιών και νερού που χρησιμοποιούνται. Η συνεργασία μας με την CLIIN ήταν εξαιρετική και η ανταπόκριση από τα πληρώματα μας και τους αξιωματικούς της ακτοφυλακής στα λιμάνια έχει ληφθεί υπόψη από την CLIIN για αναβαθμίσεις και τροποποιήσεις του ρομπότ».

Ο P. Martin Kondrup, Τεχνικός Διευθυντής της Lauritzen Bulkers, σχολίασε: «Είμαστε πεπεισμένοι για τα βασικά πλεονεκτήματα ασφάλειας και περιβάλλοντος για τα ρομπότ καθαρισμού των αμπαριών της CLIIN. Επίσης, από τα εμπορικά τους οφέλη από τη μείωση του χρόνου για τα πλοία μας. Γι ‘αυτό επιλέξαμε να συμμετάσχουμε άμεσα στην ανάπτυξή τους από την αρχή. Έχουμε ήδη εγκατεστημένα ρομπότ στα πλοία μας και θα αυξήσουμε τη χρήση των ρομπότ στο επόμενο χρόνο».

Ο Anders Wulff, Γενικός Διευθυντής της Ultrabulk A / S, δήλωσε: «Χρησιμοποιώντας τα ρομπότ CLIIN θα επιτύχουμε τη μείωση της ποσότητας των χημικών ουσιών που είναι επωφελείς για το περιβάλλον εργασίας του πληρώματος. Ταυτόχρονα, αναμένουμε την καλύτερη συντήρηση του χρώματος στα αμπάρια και λιγότερη ζημιά στο θαλάσσιο περιβάλλον. Προσβλέπουμε σε μια συνεχή, καλή και στενή σχέση με την CLIIN με σκοπό να αναπτύξει αυτή την ιδέα σε ακόμα περισσότερα σημεία στο πλοίο».

Ο Dexter Jeremiah, Διευθύνων Σύμβουλος της Oldendorff Carriers, πρόσθεσε: «Στην προσπάθεια για φιλικότερη προς το περιβάλλον και ασφαλέστερη επιλογή καθαρισμού των αμπαριών, συνεργαζόμαστε με την CLIIN για να παράσχουμε μια αποτελεσματική και βιώσιμη λύση για τον καθαρισμό και τη συντήρηση των αμπαριών του μεγάλου στόλου μας».

Κόστος-Οφέλη

Με τις σημερινές μεθόδους, θα πρέπει να αγοράζονται χιλιάδες λίτρα ισχυρών χημικών καθαρισμού, ενώ αρκετά μέλη του πληρώματος, θα πρέπει να είναι κατάλληλα ντυμένα και να χρησιμοποιούν σκαλωσιές ώστε να φτάσουν στα ψηλά και δυσπρόσιτα σημεία των αμπαριών.

Το σύστημα ρομπότ CLIIN χρησιμοποιεί το καινοτόμο σχεδιασμό του για να αποκτήσει πρόσβαση στο 80-100% του χώρου του αμπαριού χωρίς να χρειάζεται να χρησιμοποιούν επικίνδυνες χημικές ουσίες ενώ χρειάζεται μόνο ένας πολύ μικρός αριθμός ατόμων του πληρώματος, το καθένα από τα οποία χρειάζεται ελάχιστη σωματική προσπάθεια και εκπαίδευση. Η έλλειψη ανάγκης για αγορά χημικών, ο ταχύτερος χρόνος καθαρισμού και ο μειωμένος αριθμός μελών του πληρώματος που πρέπει να συμμετέχει μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι υπάρχει μια εντυπωσιακή απόσβεση.

Μείωση χρόνου και ελάχιστη καθυστέρηση

Το ρομπότ CLIIN χρειάζεται από τέσσερις έως οκτώ ώρες για να καθαρίσει ένα αμπάρι φορτίου, ανάλογα με το μέγεθος του πλοίου και ανεξάρτητα από την κατάσταση και το είδος του μεταφερόμενου φορτίου, μειώνοντας το χρόνο καθαρισμού κατά 50% σε σύγκριση με τις παραδοσιακές μεθόδους καθαρισμού. Είναι πολύ σημαντικό ότι αυτή η διαδικασία απαιτεί επίσης πολύ λιγότερα μέλη του πληρώματος και άρα την μείωση των συνολικών ωρών εργασίας. Όταν μεταφέρονται εξαιρετικά βρώμικα φορτία, όπως ο άνθρακας, η εξοικονόμηση χρόνου είναι ακόμα πιο σημαντική.

Το ρομπότ CLIIN μειώνει τον κίνδυνο των άσκοπων δαπανών που μπορεί να προκύψουν από μη επαρκώς καθαρισμένα αμπάρια. Το ρομπότ CLIIN μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο ανάμιξης του φορτίου, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αξιώσεις από τους αγοραστές του φορτίου. Αυτό, με τη σειρά του, μειώνει τον κίνδυνο απόρριψης του φορτίου από τους επιθεωρητές και τις καθυστερήσεις και διαφορές που θα προκύψουν.

Οφέλη για την ασφάλεια και το περιβάλλον

Η ασφάλεια του πληρώματος αποτελούσε πάντοτε την πρώτη προτεραιότητα των πλοιοκτητών, ενώ η ναυτιλιακή βιομηχανία ασχολείται όλο και περισσότερο με τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Το ρομπότ CLIIN αντιπροσωπεύει μια ασφαλέστερη και πιο φιλική προς το περιβάλλον προσέγγιση για τον καθαρισμό των αμπαριών. Καθώς το ρομπότ CLIIN σχεδόν εξαλείφει την ανάγκη για ισχυρές χημικές ουσίες, σημαίνει ότι λιγότερα μέλη του πληρώματος εκτίθενται σε αυτές τις τοξικές ουσίες. Επιπλέον, μπορεί να σημαίνει ότι εκατομμύρια λίτρα επιβλαβών χημικών ουσιών δεν θα πέφτουν πλέον στην θάλασσα, τα οποία ενδεχομένως να βλάπτουν σημαντικά το θαλάσσιο οικοσύστημα.

Ο κίνδυνος τραυματισμού των μελών του πληρώματος μειώνεται επίσης σημαντικά εξαιτίας του γεγονότος ότι δεν χρειάζεται πλέον να κρέμονται από ψηλά σημεία . Επιπλέον, δεν υπάρχει ανάγκη για δαπανηρές φόρμες χημικής ασφάλειας κατά τη χρήση του ρομπότ CLIIN