Ελληνικό τάνκερ μεταφέρει πετρέλαιο από Ιρακινό Κουρδιστάν

An oil tanker is seen off the port of Ba

Μέσω ενός ελληνικού suezmax θα γίνει η εξαγωγή του πρώτου φορτίου αργού πετρελαίου από την περιοχή του Ιρακινού Κουρδιστάν, από το τουρκικό λιμάνι του Τσεϊχάν, σε μια κίνηση που έχει προκαλέσει την αγανάκτηση της Ιρακινής κυβέρνησης.

Την Πέμπτη ολοκληρώθηκε η φόρτωση ενός εκατομμυρίου βαρελιών αργού, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ στο Reuters.

Ένας υπάλληλος από το ναυτιλιακό γραφείο της GAC στην Τουρκία είπε ότι το χωρητικότητας 159.000 dwt United Leadership (με έτος κατασκευής το 2005) ήταν το εν λόγω σκάφος.

Αυτή η πληροφορία επιβεβαιώνεται και από τα δεδομένα AIS, που εμφανίζουν το τάνκερ ν’ άφησε το Τσεϊχάν την Πέμπτη το βράδυ με κατεύθυνση προς Πειραιά.

Το πλοίο ανήκει στον στόλο της Marine Management Services, η οποία δεν έχει σχολιάσει μέχρι στιγμής την πληροφορία αυτή.

Ο αγοραστής παραμένει άγνωστος, αλλά η κίνηση αυτή θα εξοργίσει την κυβέρνηση του Ιράκ, η οποία υπεραμύνεται της κυριότητας του συνόλου του πετρελαίου της χώρας, ενάντια στην προσπάθεια οικονομικής ανεξαρτητοποίησης των κουρδικών περιοχών.

Οι δεξαμενές στο λιμάνι του Τσεϊχάν είναι πλέον γεμάτες με 2,5 εκατομμύρια βαρέλια κουρδικού πετρελαίου.

Η κρατική εταιρεία πετρελαίου του Ιράκ (State Oil Marketing Organization – SOMO) εξέδωσε ανακοίνωση αργά την Πέμπτη αποκαλώντας τη φόρτωση πετρελαίου από Ceyhan “παράνομη πράξη των τουρκικών αρχών”.

“Διατηρούμε το δικαίωμα να λάβουμε όλα τα νομικά μέτρα κατά οποιασδήποτε εταιρείας ή οντότητας” που φορτώνεται ιρακινό αργό από το Τσεϊχάν χωρίς την έγκριση της Βαγδάτης, ανέφερε επίσης η ανακοίνωση.

Διαβάστε ακόμα