Ελβετικό δεξαμενόπλοιο και το πλήρωμα του απελευθερώθηκαν από την Νιγηρία μετά από σχεδόν τέσσερα χρόνια!

Μια μακροχρόνια διαμάχη λόγω της κράτησης ενός ελβετικού δεξαμενόπλοιου τελικά έληξε τον Δεκέμβριο, τέσσερα χρόνια μετά την κράτηση του. Ελβετοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι μόλις πριν από δύο εβδομάδες το πλοίο αναχώρησε από τη Νιγηρία ενημερώνοντας το Διεθνές Δικαστήριο για το Δίκαιο της Θάλασσας (ITLOS) στο Αμβούργο ότι το ζήτημα είχε επιλυθεί μέσω διπλωματικών ενεργειών.

Το υπό ελβετική σημαία δεξαμενόπλοιο San Padre Pio, μεταφορικής ικανότητας 7.600 τόνων ταξίδευε στη Δυτική Αφρική όταν στις 23 Ιανουαρίου του 2018 δόθηκε εντολή από τους Νιγηριανούς να πλεύσει στο Port Harcourt, όπου παρέμεινε αγκυροβολημένο υπό κράτηση. Η Νιγηρία κατηγόρησε το πλοίο και το πλήρωμά του για παραβίαση των χωρικών υδάτων και την παράνομη μετάγγιση πετρελαίου από πλοίο σε άλλο πλοίο.

Η ελβετική ναυτιλιακή εταιρεία ABC Maritime, η οποία ήταν και η διαχειρίστρια του πλοίου, ζήτησε την απελευθέρωση του πλοίου και αναφέρει ότι υπερασπίστηκε με επιτυχία το πλοίο στο Ανώτατο Δικαστήριο της Νιγηρίας του Port Harcourt. Το πλοίο και το πλήρωμά του κρίθηκαν αθώοι και απαλλάχτηκαν από τις κατηγορίες.

Το πλήρωμα επαναπατρίστηκε με ασφάλεια, αλλά το πλοίο παρέμεινε στη Νιγηρία. Οι ελβετικές αρχές μετέφεραν την υπόθεση στο ITLOS ζητώντας την απελευθέρωση του δεξαμενόπλοιου. Το διεθνές δικαστήριο διέταξε την επιστροφή του πλοίου.

Μετά από εκτεταμένες διπλωματικές υπογράφηκε στις 20 Μαΐου 2021 μνημόνιο κατανόησης που προβλέπει την άμεση απελευθέρωση του σκάφους. Η συμφωνία όριζε την ευθύνη της Νιγηρίας να απελευθερώσει το San Padre Pio και τις εταιρείες που εμπλέκονται στις επιχειρήσεις του πλοίου να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα (όπως διάφορες επισκευές) για να επιτρέψουν την αναχώρηση του.

Η αναχώρηση τελικά πραγματοποιήθηκε στις 8 Δεκεμβρίου 2021, μετά από περίπου τέσσερα χρόνια από την κράτηση του. Το πλοίο κατέπλευσε αρχικά στο Τόγκο, όπου έφτασε στις 11 Δεκεμβρίου, και αργότερα στο Αμπιτζάν της Ακτής Ελεφαντοστού.

Μόλις το πλοίο βρέθηκε εκτός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Νιγηρίας, οι ελβετικές αρχές ειδοποίησαν το δικαστήριο ότι η εκκρεμούσα δικαστική διαδικασία θα μπορούσε να διακοπεί. Σύμφωνα με τους όρους του Μνημονίου, η Ελβετία και η Νιγηρία μπόρεσαν να επιλύσουν τη διαφορά τους σχετικά με το San Padre Pio. Η Νιγηρία επιβεβαίωσε επίσης ότι το δικαστήριο απέσυρε τις κατηγορίες, κλείνοντας και επίσημα την υπόθεση.

Διαβάστε ακόμα