Ένα από τα μεγαλύτερα και ισχυρότερα πυρηνικά παγοθραυστικά του κόσμου ξεκίνησε τα δοκιμαστικά (Photo)

Στις 16 Νοεμβρίου, η εταιρεία United Shipbuilding Corporation με την επωνυμία Baltiysky Zavod έστειλε το πρώτο της πυρηνικό παγοθραυστικό «Siberia» για να ξεκινήσει τις δοκιμές του. Αυτό ήταν μέρος της σειράς του Project 22220.

Το παγοθραυστικό, το οποίο τροφοδοτείται από πυρηνική ενέργεια, αναχώρησε από το ναυπηγείο Baltiysky Zavod για τον Κόλπο της Φινλανδίας, όπου αναμένεται να πραγματοποιήσει τα θαλάσσια δοκιμαστικά προγράμματα του ναυπηγείου. Για περίπου τρεις εβδομάδες, το πλήρωμα του Baltiysky Zavod θα δοκιμάσει τη λειτουργία του εξοπλισμού και των μηχανισμών του παγοθραυστικού.

Οι προγραμματισμένες δοκιμές περιλαμβάνουν την εξέταση του συστήματος ηλεκτρικής πρόωσης, της μονάδας ατμοστροβίλου, των μηχανημάτων καταστρώματος και της γραμμής του άξονα. θα ελεγχθούν τα χαρακτηριστικά ελιγμών και ταχύτητας του παγοθραυστικού καθώς και η λειτουργία των αυτόματων και συστημάτων εξυπηρέτησης του πλοίου.

Το πλοίο θα κινείται με την βοήθεια δύο αντιδραστήρων RITM-200 ισχύος 175 MW. Ο μηχανισμός επόμενης γενιάς κατασκευάστηκε αποκλειστικά για αυτό το παγοθραυστικό. Η ιδέα και η ικανότητά του διπλού βυθίσματος θα επιτρέψουν τη λειτουργία τους στην Αρκτική και στις εκβολές πολικών ποταμών.

Οι δοκιμές θα περιλαμβάνουν επίσης τις δοκιμές των συστημάτων επικοινωνίας και πλοήγησης μαζί με λειτουργίες σχετικά με το σύστημα του ελικοπτέρου.

Το Sibir είναι το δεύτερο πλοίο του Project 22220 από το ναυπηγείο Baltiysky Zavod. Καθορίστηκε τον Μάιο του 2015 και κυκλοφόρησε στις 22 Σεπτεμβρίου 2017. Η παράδοση είναι πιθανό να πραγματοποιηθεί πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους.

Τα παγοθραυστικά πολλαπλών χρήσεων των πλοίων Project 22220 με πυρηνική ενέργεια είναι τα πιο ισχυρά και μεγαλύτερα παγοθραυστικά πλοία στον κόσμο. Το πρωταρχικό τους καθήκον είναι να εγγυηθούν τη ναυσιπλοΐα όλο το χρόνο στη δυτική περιοχή της Αρκτικής. Παγοθραυστικά σχεδίων 22220 πρόκειται επίσης να αποτελέσουν τον πολιτικό στόλο παγοθραυστικών της Ρωσίας στο μέλλον.

Τα παγοθραυστικά που σχεδιάστηκαν το 2009 από την εταιρεία θαλάσσιας μηχανικής που ονομάζεται CDB Iceberg, θα λειτουργούν στη δυτική περιοχή της Αρκτικής όπως τη θάλασσα του Barents, το Kara Seas, το Pechora, το Ob Bay και στις εκβολές του Yenisei.

Μετά τη σύμβασή της με το FSUE Rosatomflot, η Baltiysky Zavod έρχεται με ένα σύνολο πέντε παγοθραυστικών πυρηνικής βάσης ως μέρος του Έργου 22220. Το κύριο παγοθραυστικό που ονομάζεται Arktika τέθηκε σε λειτουργία το 2020. Από την άλλη πλευρά, οι εργασίες για το Ural, το Yakutia, τα παγοθραυστικά Sibir και Chukotka συνεχίζουν να είναι σε εξέλιξη.

Φωτογραφίες Άρθρου

Διαβάστε ακόμα