Ένα μήνα διορία έχει η πλοιοκτήτρια εταιρεία του Tresta Star για να παρουσιάσει σχέδιο διάλυσης του πλοίου

Ο Préfet του νησιού Reunion, ο πιο υψηλόβαθμος εκπρόσωπος της γαλλικής αρχής στο νησί νότια του Μαυρίκιου, στον Ινδικό Ωκεανό, έδωσε στην πλοιοκτήτρια εταιρεία του Tresta Star ένα μήνα περιθώριο για να υποβάλει ένα σχέδιο για την απομάκρυνση του πλοίου, το οποίο έχει προσαράξει στο Tremblet’s Point από τις αρχές Φεβρουαρίου.

Αυτό το βήμα έρχεται μετά την ολοκλήρωση των εργασιών καθαρισμού από την ομάδα του Five Ocean Salvage (FOS).

Μια επίσημη ειδοποίηση εστάλη την περασμένη εβδομάδα και στην Tresta Trading και στον ασφαλιστή της, MS Amlin. Ο Jacques Billant κάλεσε και τα δύο μέρη να αναφέρουν λεπτομερώς τις μεθόδους που θα αναπτυχθούν και τα μέτρα που θα ληφθούν για την επεξεργασία των απορριμμάτων από τη φορτηγίδα πετρελευσης.

Κάθε ένα από αυτά τα βήματα θα πρέπει να λάβει την έγκριση των γαλλικών αρχών εκ των προτέρων.

Ο Préfet ζητά την απομάκρυνση του ναυαγίου καθώς θεωρείται πηγή θαλάσσιας και οπτικής ρύπανσης σε αυτό το τμήμα του νησιού Reunion που είναι ένα φυσικό πάρκο.

Αφού το Tresta Star με σημαία Μαυρικίου προσάραξε μετά από βλάβη της κύριας μηχανής, ενώ ο τροπικός κυκλώνας Batsirai πλησίαζε τον Μαυρίκιο και το νησί Reunion, η Lianyungang Dali Underwater Engineering και η Polygreen είχαν επιστρατευτεί για την επιχείρηση διάσωσης.

Και οι δυο είχαν μόλις ολοκληρώσει την αποσυναρμολόγηση της πλώρης του MV Wakashio νοτιοανατολικά του Μαυρικίου.
Ωστόσο, αποφάσισαν να φύγουν από το νησί Reunion δύο εβδομάδες αργότερα λόγω αδυναμίας πληρωμής.

Αλλά το LOF (Lloyd’s Open Form) που υπογράφηκε μεταξύ αυτών των δύο εταιρειών και της MS Amlin είχε καταστεί άκυρο, αφού κατέστη απαραίτητη η αφαίρεση του ναυαγίου λόγω της ζημιάς που υπέστη το Tresta Star κόψω της κακοκαιρίας από τον τροπικό κυκλώνα Emnati.

Οι εκπρόσωποι της FOS προσγειώθηκαν στο νησί Ρεϋνιόν στις 12 Μαρτίου για να παρακολουθήσουν τις εργασίες καθαρισμού που ανέλαβαν οι Γάλλοι μετά την αναχώρηση των Lianyungang Dali Underwater Engineering and Polygreen.

Διαβάστε περισσότερα για την προσάραξη του Tresta Star

Διαβάστε ακόμα