Εντυπωσιακές εικόνες από την επιχείρηση απομάκρυνσης ναρκών από τους παγκόσμιους πολέμους στην Βαλτική θάλασσα

Ομάδες δυτών και το Βασιλικό Ναυτικό συνεργάζονται με τους ομολόγους τους στο ΝΑΤΟ για την απομάκρυνση πυρομαχικών, ναρκών και άλλων επικίνδυνων υλικών που υπάρχουν στον πυθμένα της Βαλτικής τόσο από τον Α’ και Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο όσο και από τον Ψυχρό Πόλεμο.

Ο στόχος της ετήσιας επιχείρησης – που ονομάζεται Open Spirit – είναι να καθαρίσει τις θαλάσσιες λωρίδες της Βαλτικής από νάρκες, τορπίλες και άλλα υπολείμματα εκρηκτικών. Κατά τη διάρκεια και των δύο Παγκοσμίων Πολέμων, η Βαλτική ναρκοθετήθηκε σε μεγάλο βαθμό και οι βομβαρδισμοί, οι ναυμαχίες και ο υποβρύχιος πόλεμος συνέβαλαν σε ακόμη περισσότερα υπολείμματα εκρηκτικών και άλλων επικίνδυνων υλικών.

Μερικές από τις πιο επικίνδυνες υποβρύχιες επιχειρήσεις απομάκρυνσης εκρηκτικών και ναρκών στον κόσμο πραγματοποιούνται ή έχουν πραγματοποιηθεί στην συγκεκριμένη περιοχή, όπως η ελεγχόμενη έκρηξη της βόμβας “Tallboy” των 12.000 λιβρών στο κανάλι Piastowski της Πολωνίας (Κανάλι Piast) το 2020.

Κατά τη διάρκεια του φετινού Open Spirit, το Diving & Threat Exploitation Group του Βασιλικού Ναυτικού έχει ήδη απομακρύνει δύο νάρκες εδάφους και μία παλαιωμένη τορπίλη μέσα σε μόλις δύο ημέρες εργασίας.

Σύμφωνα με την υπηρεσία αυτή η επιχείρηση δεν έχει να κάνει μόνο με την ασφάλεια. Η απογραφή και ο καθαρισμός του πυθμένα από περασμένων χρόνων πυρομαχικά καθιστά ευκολότερο να διακριθεί εάν κάποια αντίπαλη χώρα τοποθετεί κάτι νέο και επικίνδυνο, όπως μια πιο σύγχρονη θαλάσσια νάρκη

Φωτογραφίες Άρθρου

Διαβάστε ακόμα