Τελευταία ενημέρωση: Επανάπλευσε το γιγαντιαίο πλοίο της Maersk που προσάραξε στη Βόρεια Θάλασσα (ΦΩΤΟ)

Το γιγαντιαίο πλοίο της Maersk που προσάραξε στη Βόρεια Θάλασσα στα ανοικτά των ακτών της Γερμανίας, κατάφερε και επανέπλευσε και πάλι νωρίς το πρωί της Παρασκευής κατά την διάρκεια της παλίρροιας και με την βοήθεια τουλάχιστον 8 ρυμουλκών.

Ο δανικός ναυτιλιακός γίγαντας είχε νωρίτερα επιβεβαίωσε ότι το M/V Mumbai Maersk προσάραξε έξω από το Bremerhaven και γίνονται προσπάθειες για να επαναπλεύσει ξανά το πλοίο.

Η Maersk ανέφερε ότι όλο το πλήρωμα είναι ασφαλές, δεν υπάρχει ρύπανση και κανένα σημάδι τρύπας η σχισίματος κύτους. Η είσοδος στο λιμάνι του Bremerhaven, ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια της Ευρώπης, δεν επηρεάστηκε.

Αρχικά 2 Ρυμουλκά έσπευσαν στο σημείο για να βοηθήσουν να επαναπλεύσει και πάλι το πλοίο στην επόμενη υψηλή παλίρροια που ήταν γύρω στα μεσάνυχτα της Πμπτης, και η οποία αναμενόταν να είναι περίπου μισό μέτρο πάνω από το κανονικό. Μια πρώτη προσπάθεια επανάπλευσης του πλοίου νωρίτερα ματαιώθηκε.

Το Mumbai Maersk ήταν εν πλω από το Ρότερνταμ προς το Bremerhaven όταν προσάραξε κατά την προσέγγισή του στον ποταμό Weser της Γερμανίας γύρω στις 23:05 LT το βράδυ της Τετάρτης, σύμφωνα με τη γερμανική ναυτιλιακή υπηρεσία έκτακτης ανάγκης Havariekommando.

Κατασκευασμένο το 2018, το υπό σημαίας Δανίας MV Mumbai Maersk είναι ένα από τα μεγαλύτερα πλοία στον κόσμο, με μήκος 399 μέτρα και χωρητικότητα 19.630 TEU.

Η Maersk εξέδωσε την ακόλουθη δήλωση για το περιστατικό:

«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι στις 2 Φεβρουαρίου, περίπου στις 23:00 ώρα κεντρικής Ευρώπης, το Mumbai Maersk προσάραξε έξω από το Bremerhaven της Γερμανίας. Όλο το πλήρωμα είναι ασφαλές, δεν υπάρχει ρύπανση και κανένα σημάδι παραβίασης του κύτους. Το πλοίο βρίσκεται προσαραγμένο σε ένα ρηχό τμήμα και ως εκ τούτου η είσοδος στο λιμάνι δεν εμποδίζεται και οι λειτουργίες του λιμένος εκτελούνται κανονικά. Πλέοντας από την Ασία, το πλοίο είχε την τελευταία του στάση στο λιμάνι του Ρότερνταμ πριν προσαράξει έξω από το Bremerhaven. Το πλοίο ήταν εν πλω για εκφόρτωση και κατά συνέπεια το φορτίο που προοριζόταν για το Bremerhaven βρίσκεται ακόμη στο πλοίο, μαζί με το φορτίο που προοριζόταν για τις Σκανδιναβικές χώρες. Η πρώτη προσπάθεια επανάπλευσης του πλοίο πραγματοποιήθηκε ανεπιτυχώς. Αναπτύσσονται επιπλέον ρυμουλκά και αναμένεται νέα προσπάθεια κατά την ερχόμενη υψηλή παλίρροια γύρω στα μεσάνυχτα της 3ης Φεβρουαρίου».

Το Mumbai Maersk φέρεται να μεταφέρει 7.380 κοντέινερ, σύμφωνα με πηγή που γνωρίζει την κατάσταση.

Δείτε φωτογραφία με το σημείο που προσάραξε το Maersk Mumbai αλλά και το ίχνος του πριν την προσάραξη. Το πλοίο πήγαινε περίπου 10 κόμβους πριν από την προσάραξη.

Το περιστατικό με το Mumbai Maersk έγινε κοντά στο γερμανικό νησί Wangerooge, μέρος του αρχιπελάγους των Φριζιανών Νήσων (γνωστός και ως Wadden Islands), ανησυχώντας τους κατοίκους εκεί και αναζωπυρώνει τις μνήμες με το περιστατικό του MSC Zoe, το οποίο έχασε περίπου 342 κοντέινερ στη θάλασσα λόγω έντονων καιρικών συνθηκών στα ανοικτά του Ολλανδία, όχι μακριά από αυτό το σημείο, τον Ιανουάριο του 2019.

Αυτό το περιστατικό είχε προκαλέσει μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή για την εξαρτημένη από τον τουρισμό συστάδα νησιών, καθώς κοντέινερ και συντρίμμια ξεβράστηκαν στην ακτή. Μια έρευνα για το περιστατικό ώθησε επίσης τις ολλανδικές αρχές να προειδοποιήσουν για τους κινδύνους που υπάρχουν από τα μεγάλα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων που ακολουθούν ρηχές νότιες θαλάσσιες διαδρομές κοντά στα νησιά, ειδικά σε περιόδους έντονων καιρικών συνθηκών.

Μπορείτε να δείτε το πλήρες ταξιδίου του Mumbai Maersk παρακάτω. Όπως μπορείτε να δείτε το πλοίο έμεινε πολύ μακριά από τα νησιά.

Δεν θέλουμε να κάνουμε εικασίες για την αιτία της προσάραξης, αλλά με την πρώτη ματιά δεν φαίνεται ότι το πρόβλημα ήταν το πλάνο ταξιδίου του πλοίου.

Δείτε επίσης την πορεία του από το MarineTraffic.com

Δείτε και άλλες φωτογραφίες από το συμβάν.

Διαβάστε ακόμα