Επαναστατικός συνδυασμός σκαφών της Damen για ιχθυοκαλλιέργειες

Την Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2015, υπεγράφη σύμβαση μεταξύ της Damen Shipyards Gorinchem και της Frøy Vest AS από τη Νορβηγία, για την παράδοση του Stan Pontoon 4113 και ένα Multi Cat 2712. Η εκδήλωση έλαβε χώρα στο ναυπηγείο Damen Hardinxveld, στις Κάτω Χώρες.

Το Multi Cat 2712, με μήκος 27,27 μέτρα, ακτίνα 12,50 μέτρων και μέγιστη ελκτική ικανότητα 34,8 τόνων, είναι ένας νέος τύπος σκάφους εργασίας (workboat) με σημαντικές καινοτομίες. Το σκάφος φέρει δύο κινητήρες Cat C32 ΤΤΑ CERT με συνολική ισχύ 1.790 BKW στις 1.800 στροφές ανά λεπτό, που προσφέρουν στον σκάφος μέγιστη ταχύτητα 10.5 κόμβων. Οι βασικές λειτουργίες του ανάμεσα σε άλλα είναι η βοήθεια στην αγκυροβόληση, οι υπηρεσίες βυθοκόρησης, ο εφοδιασμός, η ρυμούλκηση, η χαρτογράφηση και η εκμετάλλευση ιχθυοκαλλιέργειων.

Το Stan Pontoon 4113 απο την πλευρά του είναι επιφορτισμένο με το φορτίο καταστρώματος και τις RoRo δραστηριότητες και μπορεί να αναπτυχθεί σε βαθέων υδάτων, παράκτιες και εσωτερικών υδάτων περιοχές. Η πλωτή εξέδρα έχει μήκος 41,4 μέτρα, ακτίνα 13 μέτρα και βύθισμα 3 μέτρα. Το επίπεδο μέγιστου βυθίσματος του είναι 2,40 μέτρα, το φορτίο καταστρώματος της είναι 10 τόνοι ανά τετραγωνικό μέτρο και έχει μέγιστη χωρητικότητα νεκρού βάρους 965 τόνων. Ο ελεύθερο χώρος του καταστρώματος της είναι 533 τετραγωνικά μέτρα. Με πάχος κατάστρωμα του 12 χιλιοστά είναι κατάλληλο για επιπρόσθετα μεγάλα βάρη.

Σύμφωνα με τον Remko Hottentot, Damen Διευθυντή Πωλήσεων της Damen Manager Sales Norway, ο συνδυασμός μεταξύ ενός Multi Cat κι ενός Stan Pontoon που ανέπτυξαν είναι μια εντελώς νέο κονσεπτ στον τομέα της ιχθυοκαλλιέργειας. Στο παρελθόν δεν ήταν περισσότερα από τέσσερα τα σκάφη που χρησιμοποιούνταν για εργασίες ιχθυοκαλλιέργειας, αλλά ο συνδυασμός ενός ενός Multi Cat κι ενός Stan Pontoon είναι μια εγγύηση ότι οι επιχειρησιακές δαπάνες για τον πελάτη θα μειωθούν σημαντικά.

Πιο συγκεκριμένα ο Remko Hottentot δηλώνει: “Το κόνσεπτ αυτό είναι νέο για τη βιομηχανία ιχθυοκαλλιέργειας συνολικά, όχι μόνο για τον συγκεκριμένο πελάτη. Η βιομηχανία αυξάνεται και οφείλει να συμμορφωθεί με αυστηρότερους κανόνες όσον αφορά την ασφάλεια, το περιβάλλον, κλπ. Η Damen προσπαθεί πάντα να ακούσει προσεκτικά την επιχειρησιακή άποψη των πελατών, οι οποίοι πρέπει επίσης να συμμορφωθούν με τις νέες απαιτήσεις του κράτους της σημαίας . Έτσι, ήταν απολύτως λογικό που φθάσαμε σε αυτό το νέο κόνσεπτ, αφού ακούσει τι είχε να πει η Frøy Vest”.

Αυτό το κονσεπτ παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Aqua Nor Trade Fair 2015 στο Trondheim και η ανταπόκριση ήταν πολύ καλή. Ο κ. Hottentot δήλωσε: “Αυτή η θετική ανταπόκριση οδήγησε στην πώληση του πρώτου συνδυασμού. Και τα δύο πλοία είναι πιστοποιημένα με βάση τα πρότυπα της Damen, ενώ έχουν προσαρμοστεί στις απαιτήσεις και τις επιθυμίες του πελάτη, της Frøy Vest. Για παράδειγμα, το κατάστρωμα δεν είναι κατασκευασμένο από ξύλο, για λόγους υγιεινής, και μεγαλύτεροι γερανοί και βαρούλκα, έχουν τοποθετηθεί επί του καταστρώματος για την ενίσχυση της παραγωγικότητας”.

Διαβάστε ακόμα