Επίθεση με πύραυλο σε πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων της Maersk!

Ένα πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων της Maersk χτυπήθηκε από πύραυλο στην Ερυθρά Θάλασσα, σύμφωνα με όσα ανέφεραν οι ΗΠΑ.

Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ ανέφερε ότι το Maersk Hangzhou με σημαία Σιγκαπούρης χτυπήθηκε από πύραυλο κατά τη διέλευση του από τη Νότια Ερυθρά Θάλασσα περίπου στις 8:30 μ.μ. τοπική ώρα το Σάββατο.

Το πλοίο ζήτησε βοήθεια και σύμφωνα με πληροφορίες λέγεται ότι είναι «αξιόπλοο» χωρίς να έχει αναφερθεί κάποιος τραυματισμός. Τα USS Gravely και USS Laboon ανταποκρίθηκαν στο περιστατικό, με το USS Gravely να καταρρίπτει επιτυχώς δύο βαλλιστικούς πυραύλους κατά πλοίων που εκτοξεύτηκαν από περιοχές που ελέγχονται από τους αντάρτες Χούτι στην Υεμένη.

Η Maersk επιβεβαίωσε το περιστατικό με δήλωση της. Το πλοίο είχε αποπλεύσει από την Σιγκαπούρη και μέσω του στενού Bab el-Mandeb βρισκόταν εν πλω με προορισμό το Σουέζ στην Αιγύπτο όταν το πλήρωμα παρατήρησε μια λάμψη στο κατάστρωμα. Το πλοίο και το πλήρωμα φέρεται να είναι ασφαλή.

«Περίπου στις 06:30 μ.μ., και ενώ το πλοίο βρισκόταν 55 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Al Hudaydah της Υεμένης, το πλήρωμα ανέφερε ότι παρατήρησε μια λάμψη στο κατάστρωμα. Ωστόσο, δεν υπάρχουν ενδείξεις πυρκαγιάς και αυτή τη στιγμή εργαζόμαστε για να εξακριβώσουμε τις πλήρεις λεπτομέρειες του συμβάντος. Το πλοίο είναι πλήρως λειτουργικό και συνεχίζει τη βόρεια πορεία του», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Η διασφάλιση της ασφάλειας του πληρώματος μας είναι η ύψιστη προτεραιότητά μας και εφαρμόζονται όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας για την προστασία τους», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Το Maersk Hangzhou είναι ένα πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων μεταφορικής ικανότητας 14.000 TEU που το διαχειρίζεται η Maersk και πραγματοποιεί ταξίδια μεταξύ Ευρώπης και Ασίας.

Το περιστατικό έρχεται αφότου η Maersk ξεκίνησε εκ νέου τις διελεύσεις μέσω της Ερυθράς Θάλασσας με την θέσπιση του ναυτικού συνασπισμού Operation Prosperity Guardian (OPG) υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, ενώ κάποιες άλλες εταιρείες επέλεξαν να συνεχίσουν να επαναδρομολογούν τα πλοία τους γύρω από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας για λόγους ασφαλείας, καθώς εντείνεται η ανησυχία για τις επιθέσεις των Χούτι στα εμπορικά πλοία.

Η Maersk ανέστειλε τις διελεύσεις των πλοίων της μέσω της Ερυθράς Θάλασσας στις 15 Δεκεμβρίου, μια ημέρα μετά από την επίθεση με πυραύλους στο Maersk Gibraltar κοντά στο στενό Bab-el-Mandeb, που συνδέει την Ερυθρά Θάλασσα με τον Κόλπο του Άντεν. Η ανακοίνωση της Maersk οδήγησε και ναυτιλιακές εταιρείες να αναστείλουν τα ταξίδια από την συγκεκριμένη περιοχή και να τα ανακατευθύνουν γύρω από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας. Έκτοτε, περίπου τα μισά από τα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων που διέρχονται συνήθως από την περιοχή έχουν αλλάξει πορεία.

Η Δανία ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι έστειλε μια φρεγάτα για να συμμετάσχει στην Επιχείρηση Prosperity Guardian.

Η Κεντρική Διοίκηση είπε ότι το περιστατικό είναι η 23η επίθεση των Χούτι στη εμπορική ναυτιλία μετά την πειρατεία και την κατάληψη του πλοίου μεταφοράς αυτοκινήτων Galaxy Leader στις 19 Νοεμβρίου, το οποίο συνεχίζεται να κρατείται στα ύδατα της Υεμένης.

Διαβάστε ακόμα