Έσπασε τα ρεκόρ η ποσότητα κοκαΐνης που βρέθηκε σε πλοίο μεταφοράς κοντέινερ στο Ρότερνταμ (video)

Οι Ολλανδικές αρχές επιβεβαίωσαν τον εντοπισμό και την κατάσχεση της μεγαλύτερης ποσότητας κοκαΐνης που έχει βρεθεί ποτέ στο λιμάνι του Ρότερνταμ.

Η κατάσχεση έγινε τον περασμένο μήνα, αλλά μόλις τώρα δόθηκε στη δημοσιότητα με λίγες λεπτομέρειες, καθώς η έρευνα αυτής της υπόθεσης βρίσκεται σε εξέλιξη.

Η ναυτιλιακή εταιρεία που εμπλέκεται στην υπόθεση δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή.

Ο εντοπισμός των ναρκωτικών έγινε όταν ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι οδήγησαν τις αρχές σε ένα εμπορευματοκιβώτιο που περιείχε μπανάνες.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι διακινητές επιχειρούν να χρησιμοποιήσουν εμπορευματοκιβώτια που μεταφέρουν μπανάνες από την Κεντρική Αμερική για να μεταφέρουν κοκαΐνη στην Ευρώπη.

Σε έρευνα στο κοντέινερ εξήχθησαν συνολικά συσκευασίες 8.064 κιλών κοκαΐνης από 12 παλέτες με μπανάνες. Οι αρχές υπολογίζουν την αξία σε περισσότερα από 600 εκατομμύρια ευρώ. Το κοντέινερ προερχόταν από τον Ισημερινό και έφτασε στο Ρότερνταμ μέσω Παναμά. Δεν έχουν γίνει μέχρι στιγμής συλλήψεις για την υπόθεση αυτή.

Αξιωματούχοι είπαν ότι αυτό ήταν σχεδόν διπλάσιο από την ποσότητα των 4.600 κιλών κοκαΐνης που κατασχέθηκαν το 2005.

Το 2021, ανέφεραν ότι η μεγαλύτερη μεμονωμένη κατάσχεση ήταν 4,2 τόνοι κοκαΐνης που βρέθηκαν σε δύο κοντέινερ σόγιας που έφτασαν από την Παραγουάη και μεταφορτώθηκαν στην Ουρουγουάη.

Τους πρώτους έξι μήνες του τρέχοντος έτους, οι αρχές ανέφεραν ότι κατασχέθηκαν συνολικά 29.702 κιλά κοκαΐνης στην Ολλανδία. Το τελωνείο αναφέρει ότι από τις κατασχέσεις ναρκωτικών φέτος, περισσότερες από τις μισές ήταν μικρότερες από 100 κιλά. Είχαν επίσης αναφέρει στο παρελθόν αύξηση της δραστηριότητας μεταφοράς ναρκωτικών σε μικρότερα λιμάνια.

Μετά από αναφορές ότι τα λιμάνια του Ρότερνταμ και της Αμβέρσας αντιπροσώπευαν το 5% της παγκόσμιας διακίνησης κοκαΐνης το 2022, οι αρχές και στις δύο χώρες εφάρμοσαν περαιτέρω μέτρα και ανακοίνωσαν νέες προσπάθειες σε συνεργασία με τις μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες. Αυτό έγινε καθώς η Europol προειδοποίησε για εκτεταμένη διαφθορά και διείσδυση συμμοριών στα λιμάνια.

Εξι υπάλληλοι των τερματικών σταθμών AMP της Maersk στον Εκουαδόρ αντιμετωπίζουν κατηγορίες για διακίνηση ναρκωτικών σε μια υπόθεση που αφορά εμπόριο κοκαΐνης στην Ευρώπη. Η Maersk, αναφέρουν, γνωρίζει τις προκλήσεις και είναι μία από τις ναυτιλιακές εταιρείες που συνεργάζεται με τις αρχές στη συνεχιζόμενη καταστολή.

Διαβάστε ακόμα