Φορτηγό πλοίο που μεταφέρει άνθρακα κινδυνεύει να πάρει φωτιά αλλά δε το αφήνουν οι κάτοικοι να ελλιμενιστεί- Σε άμεσο κίνδυνο το πλήρωμα

Η εταιρεία Minera Panamá S.A, θυγατρική της καναδικής εταιρείας First Quantum Minerals, ζήτησε από τη Ναυτιλιακή Αρχή του Παναμά (AMP) τον έκτακτο ελλιμενισμό του πλοίου μεταφοράς χύδην φορτίου CSL TARANTAU, όπως έγινε γνωστό στις 16 Νοεμβρίου.

Το πλοίο είναι φορτωμένο με άνθρακα που προορίζεται για το Cobre Panama Project (το Cobre Panamá είναι ένα μεγάλο ανοιχτό ορυχείο χαλκού στον Παναμά, που βρίσκεται δυτικά της πόλης του Παναμά και περίπου 10 ν.μ. από την ακτή της Καραϊβικής Θάλασσας).

Η θερμοκρασία του άνθρακα στα αμπάρια αυξήθηκε, πυροδοτώντας φόβους για αυτανάφλεξη του άνθρακα, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλη πυρκαγιά, με όλους τους κινδύνους που συνεπάγεται.

Το πλοίο κατέφτασε στα ύδατα του Colon την 1η Νοεμβρίου από την Κολομβία. Από τις 0200 UTC στις 17 Νοεμβρίου, κινούνταν προς τη βόρεια κατεύθυνση με ταχύτητα περίπου 2 κόμβων, χωρίς να φαίνονται ρυμουλκά ή σκάφη έρευνας και διάσωσης κοντά του.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση οι ντόπιοι απέτρεψαν τον ελλιμενισμό του CSL TARANTAU στον τερματικό σταθμό άνθρακα Puerto Punta Rincón, όπου είναι προγραμματισμένο να εκφορτώσει το φορτίο άνθρακα που μεταφέρει.

Το Servicio Nacional Aeronaval (Senan) στις 16 Νοεμβρίου προσπάθησε να πείσει τους διαδηλωτές να αφήσουν το πλοίο να μπει, αλλά αν κρίνουμε από την θέση του πλοίου στις 17 Νοεμβρίου, ακόμη δεν έχει ελλιμενιστεί.

Εάν η θερμοκρασία του άνθρακα ξεπεράσει τους 55 βαθμούς, ο άνθρακας μπορεί να πάρει φωτιά ή να εκραγεί, βάζοντας σε άμεσο κίνδυνο τα 24 μέλη του πληρώματος και το πλοίο.

Διαβάστε ακόμα