Φορτηγό πλοίο 100 χρόνων προσάραξε όταν ο πλοίαρχος του αποκοιμήθηκε

Ένα φορτηγό πλοίο ηλικίας 100 ετών προσάραξε στο αρχιπέλαγος Åland στα ανοιχτά της νοτιοδυτικής ακτής της Φινλανδίας νωρίς το πρωί της Παρασκευής, όταν ο καπετάνιος του αποκοιμήθηκε.

Το φορτηγό πλοίο Leonie, μήκους 50 μέτρων, κατασκευής 1923, προσάραξε ενώ ήταν φορτωμένο με σιτηρά τα οποία μετέφερε από το Γκόντμπι προς το Νααντάλ.

Στο πλοίο επέβαιναν μόνο τρία μέλη πληρώματος και μετά την προσάραξη άρχισε να εισρέει νερό αλλά χωρίς να κινδυνεύει να βυθιστεί.

Ο πλοίαρχος Ντέιβιντ Σάαρι βρισκόταν στη γέφυρα και είχε την διακυβέρνηση του πλοίου εκείνη τη στιγμή όταν αποκοιμήθηκε με αποτέλεσμα να προσαράξει ένα πλοίο που θεωρείται κομμάτι της ναυτιλιακής ιστορίας της Φινλανδίας.

Σύμφωνα με φινλανδικά μέσα ενημέρωσης, ο Σάαρι είναι ύποπτος και για κατανάλωση αλκοόλ καθώς το αλκοτέστ έδειξε πάνω από τα επιτρεπτά όρια. Ελήφθη επίσης δείγμα αίματος για να επιβεβαιωθεί η εξέταση. Το μέγιστο επιτρεπόμενο επίπεδο αλκοόλης στο αίμα στην εμπορική ναυτιλία είναι 0,5.

Ο Σάαρι επίσης δεν τήρησε την καλή ναυτική τέχνη καθώς αποκοιμήθηκε στη γέφυρα όταν σημειώθηκε η προσάραξη.

Στο σημείο έφτασε πλοίο στο οποίο και μεταφορτώθηκε το μισό φορτίο.

Το απόγευμα του Σαββάτου, οι δύτες μπόρεσαν να επιδιορθώσουν τη ζημιά στο προσαραγμένο πλοίο και να του επιτρέψουν να ξεκινήσει και πάλι το ταξίδι του για το Hummelvik με ιδία μέσα.

Μόλις το σκάφος έφτασε στο Hummelvik νωρίς το βράδυ του Σαββάτου, ξεφορτώθηκε το υπόλοιπο φορτίο των σιτηρών εκφορτώθηκε και ξεκίνησαν περαιτέρω επισκευές, ώστε το 100 χρόνων πλοίο να επιστρέψει στο λιμάνι νηολογήσεως του.

Το Leonie ονομαζόταν παλαιότερα Γκρέτα και μετέφερε άμμο και χαλίκι. Το πλοίο ήταν το τελευταίο πλοίο της Φινλανδίας που μετέφερε άμμο της. Το πλοίο κατασκευής Νορβηγίας μετασκευάστηκε αρκετές φορές κατά τη διάρκεια των 100 χρόνων.

Όταν το πλοίο αγοράστηκε πριν από δύο χρόνια, η Sea Lake Shipping τοποθέτησε έναν γερανό και καταπακτές φορτίου.

Διαβάστε ακόμα