Γαλλικό υποβρύχιο από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο εντοπίστηκε ατόφιο στον Θερμαϊκό (video)

106 χρόνια από τη βύθισή του, το γαλλικό υποβρύχιο Floreal εντοπίστηκε άθικτο από την ομάδα του Κώστα Θωκταρίδη

Το γαλλικό υποβρύχιο FLOREAL, κλάσης Pluviôse, με ιδιαίτερη ναυπηγική και σχεδιασμό, που βυθίστηκε το 1918 κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο στον Θερμαϊκό Κόλπο, εντόπισε σε βάθος 98 μέτρων στα διεθνή χωρικά ύδατα, η ομάδα υποβρυχίων ερευνών του Κώστα Θωκταρίδη. Πρόκειται για το 6ο ναυάγιο υποβρυχίου που εντοπίζει και ταυτοποιεί η ομάδα υποβρυχίων ερευνών του Κώστα Θωκταρίδη.

«Στην περιοχή του ναυαγίου υπήρχαν πολύ ισχυρά υποβρύχια ρεύματα και χαμηλή ορατότητα, χαρακτηριστικά της περιοχής. To υποβρύχιο έχει ακουμπήσει στον λασπώδη βυθό του Θερμαϊκού με ελαφριά δεξιά κλίση και έχει έμπρωρη διαγωγή (ελαφρά κλίση προς τα εμπρός). Τα περισκόπια του είναι κατεβασμένα. Τα πηδάλια βάθους και κατεύθυνσης είναι στην θέση 0, ενώ στην πλώρη του υποβρυχίου έχει πιαστεί ένας σάκος διχτυού από ανεμότρατα. Διακρίνεται η βάση του πυροβόλου 65 χιλιοστών, καθώς και οι εκτοξευτές τορπιλών. Η μια από τις ανθρωποθυρίδες παραμένει ακόμα και σήμερα μισάνοιχτη» δήλωσε ο γνωστός ερευνητής.

Ο Κωνσταντίνος Θωκταρίδης ασχολείται επαγγελματικά με τις καταδύσεις από το 1987 με εξειδίκευση στις βαθιές καταδύσεις με μείγματα αερίων, ήταν ο πρώτος κυβερνήτης βαθυσκάφους και από το 1992 έχει ιδρύσει την εταιρεία Planet Blue με αντικείμενο τις υποβρύχιες έρευνες και εργασίες.

Διαβάστε ακόμα