Γιατί προσάραξε το «Πρέβελης»

prevelis_elliniki_aktoploia_

Στο λιμάνι του Αθηνιού στη Σαντορίνη βρίσκεται το πλοίο «Πρέβελης», το οποίο είχε προσαράξει στη νησίδα Ασπρονήσι Θήρας.

Στο πλοίο που εκτελούσε το δρομολόγιο Πειραιά-Μήλο-Θήρα-Ανάφη-Ηράκλειο, Σητεία, Κάσο, Κάρπαθο, Διαφάνι, Χάλκη, Ρόδο, επέβαιναν 190 επιβάτες και είναι φορτωμένο με 32 φορτηγά,19 ΙΧ οχήματα,2 λεωφορεία και 6 δίκυκλα.

Στην περιοχή έσπευσαν πλωτό του λιμενικού, λάντζες και ένα επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο από τη Σαντορίνη, προκειμένου να βοηθήσουν στην αποκόλλησή του.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, στο πλοίο, που είχε ξεκινήσει από τον Πειραιά δεν έχει παρατηρηθεί εισροή υδάτων, ενώ δύτης που επιθεώρησε τα ύφαλα του πλοίου ανέφερε πως δεν υπήρξε ρήγμα.

«Εμείς κοιμόμαστε. Ξαφνικά ακούσαμε ένα δυνατό θόρυβο και το πλοίο σταμάτησε». Αυτά ήταν τα λόγια ενός εκ των 190 επιβατών, με τον οποίο συνομίλησε το protothema.gr.

Συμφωνα με πληροφορίες, στην κατάθεση του στους αξιωματικούς του Λιμενικού αφού το πλοίο κατέπλευσε στη Σαντορίνη ο καπετάνιος του Πρέβελη υποστήριξε: «Έγινε μπλακ άουτ, έσβησαν οι μηχανές και χάθηκε ο έλεγχος του πλοίου για λίγα λεπτά. Λίγο μετά τα μέλη του πληρώματος κατάφεραν να ξαναβάλουν τις μηχανές μπροστά, όμως το πλοίο προσέκρουσε με τη μπάλα (το μπροστινό στρογγυλό μέρος του πλοίου που βρίσκεται στην πλώρη κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας) στη βραχονησίδα ενώ έπλεε με χαμηλή ταχύτητα ίσως και επειδή προσέγγιζε το λιμάνι της Σαντορίνης».

Από την πλοιοκτήτρια εταιρεία, ανεπισήμως, λένε ότι τα αίτια του ατυχήματος διερευνώνται… Οι ίδιες πηγές τονίζουν ωστόσο ότι το πλήρωμα χειρίστηκε την κατάσταση πολύ καλά και γι αυτό δεν υπήρχε τραυματισμός.

Μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρκατορείο ο αρχιπλοίαρχος της πλοιοκτήτριας εταιρείας ΑΝΕΚ Σταύρος Αγγελιδάκης τόνισε ότι από το συμβάν δεν υπήρξε καμία αναστάτωση στους επιβάτες, ενώ το πλήρωμα τήρησε όλους τους προβλεπόμενους κανόνες ασφαλείας που ακολουθούνται σε αυτές τις περιπτώσεις. Πρόσθεσε επίσης ότι ο δύτης που ερεύνησε το πλοίο δεν διαπίστωσε κάποια σοβαρή ζημιά ή ρήγμα.

Μέχρι αυτή την ώρα το «Πρέβελης» παραμένει στο λιμάνι του Αθηνιού στη Σαντορίνη, προκειμένου να ελεγχθεί από επιθεωρητές του ιταλικού νηογνώμονα rina και να αποφασιστεί αν το πλοίο είναι ικανό να συνεχίσει το δρομολόγιό του προς Ανάφη-Ηράκλειο-Σητεία-Κάσο-Κάρπαθο-Διαφάνι-Χάλκη-Ρόδο.

pireas2day.gr

Διαβάστε ακόμα