Ύποπτο περιστατικό: Η άγκυρα ενός κινέζικου πλοίου ήταν η αιτία της καταστροφής του ρώσικου καλωδίου τηλεπικοινωνιών στη Βαλτική θάλασσα

Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών της Φινλανδίας, το εύρος των ζημιών από ένα ύποπτο περιστατικό στο οποίο ξέσυρε η άγκυρα ενός κινεζικού πλοίου στη Βαλτική μπορεί να ήταν μεγαλύτερο από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί.

Εκτός από τη ζημιά ενός αγωγού φυσικού αερίου και δύο κατεστραμμένων καλωδίων τηλεπικοινωνιών που συνδέουν τρία κράτη μέλη του ΝΑΤΟ, ένα ρωσικό καλώδιο οπτικών ινών αναφέρθηκε επίσης ότι καταστράφηκε κατά το ίδιο περίπου χρονικό διάστημα, αποκάλυψε το υπουργείο τη Δευτέρα.

Ο αγωγός αερίου Balticconnector που συνδέει τη Φινλανδία και την Εσθονία, ένα παρακείμενο καλώδιο τηλεπικοινωνιών και ένα δεύτερο καλώδιο από την Εσθονία στη Σουηδία υπέστησαν ζημιές τις πρώτες πρωινές ώρες της 8ης Οκτωβρίου. Η κυβέρνηση της Φινλανδίας πιστεύει ότι η ζημιά προκλήθηκε από εξωτερικούς παράγοντες και η άγκυρα η οποία ξέσυρε είναι η κύρια αιτία. Οι έρευνες μετά το ατύχημα βρήκαν ένα ίχνος συρσίματος μήκους χιλιομέτρων που οδηγεί στον αγωγό, μια σπασμένη άγκυρα στο σημείο της ζημιάς και ένα μικρότερο ίχνος στο μέγεθος μίας άγκυρας που οδηγεί μακριά.

Οι φινλανδικές αρχές αρχικά υποψιάστηκαν ότι πρόκειται για σαμποτάζ, και αν και δεν αναφέρθηκε ανοικτά, όλα τα βλέμματα στράφηκαν στη Ρωσία. Η ρωσική κυβέρνηση είχε ήδη απειλήσει να λάβει «στρατιωτικο-τεχνικά» μέτρα για αντίποινα κατά της Φινλανδίας για την ένταξη στο ΝΑΤΟ τον Απρίλιο, και έχει τις δυνατότητες για υποθαλάσσια κατασκοπεία και δολιοφθορά.

Ωστόσο, τα πιο πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ένα πλοίο κινεζικής ιδιοκτησίας, το NewNew Polar Bear. Το πλοίο διέσχισε τον αγωγό στη θέση της ζημιάς και αργότερα φωτογραφήθηκε κατά την άφιξη στο Archangelsk χωρίς να έχει την αριστερή του άγκυρα.

Το πλήρωμα του NewNew Polar Bear αρνήθηκε να συνεργαστεί με τους ερευνητές και το πλοίο έχει αναχωρήσει εδώ και καιρό. Οι φινλανδικές αρχές εξακολουθούν να εργάζονται για να εξακριβώσουν εάν η ζημιά ήταν σκόπιμη.

Τη Δευτέρα, το Υπουργείο Οικονομικών της Φινλανδίας ανέφερε ότι ένα ρωσικό καλώδιο τηλεπικοινωνιών υπέστη επίσης ζημιά στην ίδια περιοχή, περίπου την ίδια στιγμή. Ο διαχειριστής του καλωδίου Baltika, Rostelcom, ζήτησε άδεια για να πραγματοποιήσει επισκευή στα φινλανδικά ύδατα στις 12 Οκτωβρίου, τέσσερις ημέρες μετά το περιστατικό.

Η Rostelcom έχει αναθέση την επισκευή του στο πλοίο πολλαπλών χρήσεων Spasatel Karev. Το Karev δεν είναι ένα πλοίο τοποθετήσεις καλωδίων, αλλά ένα κυβερνητικό παγοθραυστικό πλοίο διάσωσης, το οποίο έχει την δυνατότητα να ρυμουλκήσει μεγάλα πλοία στην ανοικτή θάλασσα, καταδυτικές εργασίες και άλλες εργασίες διάσωσης.

Διαβάστε ακόμα