Η Airbus καινοτομεί και ανανεώνει τον στόλο της με πλοία χαμηλότερων εκπομπών τα οποία θα χρησιμοποιούν την αιολική ενέργεια

Η Airbus, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής αεροσκαφών στον κόσμο, ανακοίνωσε σχέδια για ανανέωση του στόλου των υπερατλαντικών πλοίων με πλοία χαμηλότερων εκπομπών ρύπων.

Μέχρι το 2030, ο νέος στόλος αναμένεται να παράγει 50% λιγότερες εκπομπές CO2 σε σύγκριση με το 2023. Η Airbus λέει ότι ολόκληρος ο στόλος των ναυλωμένων πλοίων της που χρησιμοποιεί για τη μεταφορά εξαρτημάτων των αεροσκαφών μεταξύ των εγκαταστάσεων παραγωγής στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες θα αντικατασταθεί με τρία σύγχρονα, χαμηλών εκπομπών πλοία roll-on/roll-off, τα οποία θα τροφοδοτούνται από αιολική πρόωση.

Η Airbus ανέθεσε στον Louis Dreyfus Armateurs να κατασκευάσει, να διατηρεί και να διαχειρίζεται τα νέα πλοία, τα οποία θα τεθούν σε λειτουργία από το 2026. Ο νέος στόλος θα αντικαταστήσει σταδιακά τα ναυλωμένα πλοία της Airbus που μεταφέρουν τα εξαρτήματα αεροσκαφών της μεταξύ του Saint-Nazaire της Γαλλίας και τη γραμμή τελικής συναρμολόγησης αεροσκαφών μονού διαδρόμου στο Mobile της Αλαμπάμα.

Η ανανέωση του στόλου προβλέπεται να μειώσει τις μέσες ετήσιες διατλαντικές εκπομπές CO2 από 68.000 σε 33.000 τόνους έως το 2030, ευθυγραμμίζοντας τη δέσμευση της Airbus να μειώσει τις συνολικές βιομηχανικές εκπομπές της έως και 63% έως το τέλος της δεκαετίας, σύμφωνα με τηνΣυμφωνία του Παρισιού.

Ο Nicolas Chrétien, Επικεφαλής Αειφορίας & Περιβάλλοντος της Airbus, περιέγραψε την ανανέωση του στόλου των πλοίων ως ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της εταιρείας. «Η τελευταία γενιά πλοίων που προτείνει η Louis Dreyfus Armateurs είναι πιο αποδοτικά ως προς τα καύσιμα, χρησιμοποιώντας τεχνολογίες αιχμής όπως η αιολική πρόωση. Αυτό καταδεικνύει την αποφασιστικότητά μας να πρωτοστατήσουμε στην απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές του κλάδου μας», είπε.

Τα νέα πλοία θα τροφοδοτούνται από έναν συνδυασμό έξι ρότορων Flettner και κινητήρων διπλού καυσίμου που θα λειτουργούν με πετρέλαιο και ηλεκτρονική μεθανόλη. Το λογισμικό δρομολόγησης θα βελτιστοποιήσει το ταξίδι των πλοίων, μεγιστοποιώντας την αιολική πρόωση και αποφεύγοντας τις δυσμενείς συνθήκες των ωκεανών.

Η ανανέωση του στόλου όχι μόνο συμβάλλει στους περιβαλλοντικούς στόχους της Airbus αλλά υποστηρίζει επίσης τη φιλοδοξία της να αυξήσει το ποσοστό παραγωγής της οικογένειας A320 σε 75 αεροσκάφη το μήνα έως το 2026. Κάθε νέο πλοίο θα έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει περίπου εβδομήντα εμπορευματοκιβώτια των 40 ποδιών και έξι μονά σετ υποσυναρμολόγησης αεροσκαφών διαδρόμων.

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι που επιλέξαμε από την Airbus για να αναπτύξουμε αυτόν τον υπερσύγχρονο στόλο με χαμηλές εκπομπές ρύπων και να συνεχίσουμε τη μακροχρόνια συνεργασία μας», δήλωσε ο Edouard Louis-Dreyfus, Πρόεδρος της Louis Dreyfus Armateurs.

«Αυτό το νέο έργο, που θέτει υψηλούς στόχους, αντανακλά τη φιλοδοξία μας σχετικά με την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές της ναυτιλιακής βιομηχανίας. Είμαστε περήφανοι που υποστηρίζουμε τους πελάτες μας στην ενεργειακή τους μετάβαση, υπερβαίνοντας ακόμη και τις προσδοκίες τους, προσφέροντας καινοτόμες λύσεις και οδηγώντας με βιώσιμο τρόπο την αλλαγή».

Διαβάστε ακόμα