Η απασχόληση του πλοηγού στο κινητό του είχε σαν αποτέλεσμα την προσάραξη του 333 μέτρων «Ever Forward»

Η Ακτοφυλακή των ΗΠΑ ολοκλήρωσε την έρευνά της για την προσάραξη του Ever Forward στον κόλπο του Chesapeake, εντοπίζοντας μια σαφή περίπτωση ανθρώπινου λάθους, με τον πλοηγό να είναι απασχολημένος στο κινητό του την στιγμή που επρόκειτο το πλοίο να κάνει μια κρίσιμη στροφή.

Ο πλοηγός του Μέριλαντ, που ήταν υπεύθυνος εκείνη την στιγμή τη πλοήγηση του πλοίου, αντιμετωπίζει αστική ευθύνη για την προσάραξη του πλοίου ενώ του υπήρξε και αναστολή της άδειας του.

Η Ακτοφυλακή των ΗΠΑ, προσδιόρισε ότι η αιτία της προσάραξης ήταν η αποτυχία διατήρησης της επίγνωσης της κατάστασης και της προσοχής κατά την πλοήγηση και η ανεπαρκής διαχείριση των διαδικασιών στη γέφυρα. Η αναφορά υπογραμμίζει τις ενέργειες του πιλότου αλλά και την αποτυχία της ομάδας της γέφυρας να τον ειδοποιήσει άμεσα για το λάθος του που πιθανώς οδήγησε στην προσάραξη.

Το υπό σημαία Χονγκ Κονγκ πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων Ever Forward (127.000 dwt) αναχώρησε από το Seagirt Marine Terminal στη Βαλτιμόρη του Μέριλαντ με προορισμό το Norfolk της Βιρτζίνια στις 13 Μαρτίου 2022, λίγο μετά τις 6:00 μ.μ. τοπική ώρα με αδειούχο πιλότο της Πολιτείας του Μέριλαντ να βρίσκεται στη γέφυρα.

Το πλοίο μήκους 333 μέτρων, το οποίο έχει μεταφορική ικανότητα 11.850 TEU, καθυστέρησε ελαφρώς να αναχωρήσει λόγω κάποιων καθυστερήσεων στην απόδεση του. Το πλοίο διέσχιζε τακτικά την θαλάσσια οδό με τους ερευνητές της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ να μην αναφέρουν κακές καιρικές συνθήκες ή κάτι άλλο ασυνήθιστο. Ήταν φορτωμένοι με 4.964 κοντέινερ όταν αναχώρησε από τη Βαλτιμόρη.

Ο πλοίαρχος έφυγε από τη γέφυρα γύρω στις 7:30 μ.μ. για να πάει να φάει με την ομάδα της γέφυρας να αποτελείται από έναν αξιωματικό, έναν ναύτη και έναν δόκιμο καταστρώματος καθώς και τον πιλότο. Στις 8:17 μ.μ., το Ever Forward διέσχιζε μια προκαθορισμένη θέση στην οποία έπρεπε να ξεκινήσει μια στροφή περίπου 180 μοιρών.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι δεν δόθηκε εντολή για στροφή από τον πιλότο και, προφανώς, αναγνωρίζοντας το λάθος, ο αξιωματικός επανειλημμένα φώναξε την ταχύτητα και την κατεύθυνση του πλοίου. Ο αξιωματικός φυλακής είπε στους ανακριτές ότι ο πιλότος κοιτούσε το κινητό του αυτή τη στιγμή. Χρειάστηκε σχεδόν ένα λεπτό έως ότου ο πιλότος εντόπισε ότι η ηλεκτρονική συσκευή πλοήγησης του και το ECDIS του πλοίου έδειχναν διαφορετικές πληροφορίες.

Ο πιλότος έδωσε εντολή στο ναύτη να γυρίσει 15 μοίρες και ακολούθησε 20 δευτερόλεπτα αργότερα με μια εντολή να βάλει το τιμόνι όλο δεξιά. Ήταν πολύ αργά όμως και το Ever Forward προσάραξε έξω από το Craighill Channel.

Ο πλοίαρχος και ένας ανθυποπλοίαρχος κλήθηκαν αμέσως στη γέφυρα και έγιναν προσπάθειες για φέρουν στην αρχική πορεία το πλοίο προτού καταλάβουν ότι ήταν προσαραγμένο και ξεκινήσουν τα οι διαδικασίες σύμφωνα με τα πρωτόκολλα ασφαλείας. Το πλοίο παρέμεινε προσαραγμένο για περισσότερο από ένα μήνα προτού επαναπλεύσει και πάλι.

Οι ερευνητές εξέτασαν το Voice Data Recorder του πλοίο, καθώς και άλλα δεδομένα και συνεντεύξεις. Διαπίστωσαν ότι ο πιλότος πραγματοποίησε ή έλαβε πέντε τηλεφωνήματα από το προσωπικό του κινητό τηλέφωνο που διήρκεσαν συνολικά περίπου 61 λεπτά στα 126 συνολικά λεπτά του ταξιδιού μέχρι την προσάραξη, καθώς και παρατηρήθηκε να στέλνει μηνύματα και να γράφει ένα email.

Ο πιλότος έγραφε ένα email την στιγμή της στροφής. Η ακτοφυλακή υπογραμμίζει επίσης ότι ο πιλότος δεν εμπιστευόταν τον εξοπλισμό των πλοίων που επιβιβαζόταν και προτιμούσε να χρησιμοποιεί τον δικό του φορητό ηλεκτρονικό εξοπλισμό πλοήγησης. Είχε σαν πρακτική να μη χρησιμοποιεί άλλο εξοπλισμό πλοήγησης ενώ βρισκόταν εν πλω, επικαλούμενος δυσπιστία για τον εξοπλισμό του πλοίου, αναφέρει η έκθεση. Δεν γνώριζε ότι εκτός από το ECDIS του πλοίου υπήρχαν διαθέσιμοι και χάρτινοι χάρτες οι οποίοι χρησιμοποιούνταν κανονικά.

«Μια προσάραξη εγείρει τεκμήριο αμέλειας», γράφει η ακτοφυλακή βάσει απόφασης του διοικητή. Ως εκ τούτου, σημειώνουν ότι ο πιλότος «μπορεί να υπόκειται σε αγωγή επιβολής αστικών κυρώσεων για αμέλεια εκτέλεση καθηκόντων που σχετίζονται με τη ναυσιπλοΐα εμπορικών πλοίων».

Εξέδωσαν δύο συστάσεις με βάση το πόρισμα της υπόθεσης Ever Forward. Πρώτα αφορά τους πλοιοκτήτες και τους ναυτιλιακούς φορείς που αναπτύσσουν και εφαρμόζουν αποτελεσματικές πολιτικές που περιγράφουν τη χρήση κινητών τηλεφώνων και άλλων φορητών ηλεκτρονικών συσκευών.

Η δεύτερη σύσταση ισχύει για την διαχειρίστρια εταιρεία του πλοίου. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο αξιωματικός φυλακής, ένας Κινέζος υπήκοος, δεν ειδοποίησε απευθείας τον πιλότο όταν πίστευε ότι έχασαν τη στροφή.

Η σύσταση είναι στους πλοιοκτήτες και τους διαχειριστές πλοίων ώστε να διασφαλίσουν και να προωθήσουν την ευαισθητοποίηση του πληρώματος για τις πολιτικές που αφορούν τα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις των αξιωματικών που βρίσκονται στη γέφυρα για την ασφάλεια του πλοίου, ακόμη και όταν επιβιβάζεται ο πλοηγός.

Διαβάστε περισσότερα για την προσάραξη του Ever Forward.

 

Διαβάστε την έκθεση της ακτοφυλακής των ΗΠΑ.

Διαβάστε ακόμα