Η απώλεια της ισχύς της μηχανότρατας ήταν η αιτία να βυθιστεί αφήνοντας 21 μέλη του πληρώματος νεκρά ή αγνοούμενα

Στο αλιευτικό σκάφος «Villa de Pitanxo» επέβαιναν 24 άτομα την στιγμή που βυθιζόταν στα ανοιχτά της ανατολικής ακτής του Καναδά την Τρίτη 15 Φεβρουαρίου, και η οποία σύμφωνα με πληροφορίες είναι η χειρότερη αλιευτική τραγωδία της Ισπανίας εδώ και περίπου 40 χρόνια.

Οι διασώστες μπόρεσαν να βρουν μόνο τρεις επιζώντες σε μια σωσίβια λέμβο. Αυτοί οι άνδρες υπέφεραν από υποθερμία. Ένας από αυτούς ήταν ο καπετάνιος του πλοίου, Χουάν Παντίν. Οι επιζώντες μεταφέρθηκαν στο καναδικό λιμάνι του Σεντ Τζονς.

Ο Padin φέρεται να είπε ότι το ατύχημα έγινε όταν το σκάφος επιχείρησε να στρίψει.

Οι διασώστες μπόρεσαν να ανακαλύψουν μόνο εννέα πτώματα. Το παγωμένο νερό σε συνδυασμό με την ταραγμένη θάλασσα δεν αφήνει σχεδόν καμία πιθανότητα διάσωσης ή εντοπισμού περισσότερων επιζώντων.

Η καναδική ομάδα διάσωσης φέρεται να διέκοψε την επιχείρηση έρευνας και διάσωσης την Τετάρτη, αλλά στενοί συγγενείς των 12 αγνοουμένων έχουν παρακαλέσει τις αρχές να μην εγκαταλείψουν την έρευνα με την ελπίδα ότι θα μπορέσουν να θάψουν τα πτώματα των αγαπημένων τους.

Τη Δευτέρα, ένα αεροσκάφος της ισπανικής πολεμικής αεροπορίας περισυνέλεξε τους τρεις επιζώντες μαζί με τα πτώματα στο St. John’s και αναμενόταν να φτάσει στην Ισπανία κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Τα λείψανα άλλων τεσσάρων σορών, που ανακαλύφθηκαν, θα επαναπατριστούν σύντομα στο Περού.

Ο Pesquerías Nores ανέφερε σε δήλωσή του ότι η απώλεια ισχύος άφησε το σκάφος χωρίς πρόωση ή πηδαλιουχία, καθιστώντας το ευάλωτο στους ανέμους και τα κύματα, με αποτέλεσμα την ανατροπή του.

Διαβάστε ακόμα