Βίντεο: Η DARPA αναπτύσσει μια νέα κατηγορία μη επανδρωμένων υποβρυχίων σκαφών

Η DARPA, η Υπηρεσία Προηγμένων Αμυντικών Ερευνητικών Έργων του Πενταγώνου των ΗΠΑ, ανέθεσε συμβάσεις για την φάση 2 για την κατασκευή και τη δοκιμή ιδεών για μη επανδρωμένα υποβρύχια σκάφη (UUV) σε ένα πρότζεκτ με τον κωδικό Manta Ray. Το πρόγραμμα επιδιώκει να αναπτύξει και να επιδείξει κρίσιμες τεχνολογίες για μια νέα κατηγορία UUV μεγάλης αυτονομίας, μεγάλης εμβέλειας, με δυνατότητα ωφέλιμου φορτίου.

Ο στόχος του προγράμματος, το οποίο ανακοινώθηκε το 2020, είναι να αναπτύξει UUV που θα λειτουργούν σε ωκεάνια περιβάλλοντα για εκτεταμένη διάρκεια χωρίς την ανάγκη υποστήριξης ή συντήρησης από τον άνθρωπο. Μεταξύ των βασικών τεχνολογιών που ανακοίνωσε η DARPA είναι οι νέες τεχνικές διαχείρισης ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της συλλογής ενέργειας σε λειτουργικά βάθη. Η ιδέα απαιτεί συστήματα υποθαλάσσιας πρόωσης χαμηλής ισχύος και υψηλής απόδοσης καθώς και νέα μέσα υποβρύχιας ανίχνευσης κινδύνων και πιθανών απειλών. Αναμένουν επίσης να αντιμετωπίσουν και να αναπτύξουν νέες προσεγγίσεις για την βιορρύπανση, την διάβρωση και άλλων υλικών που θα επηρεάσουν τις μακροχρόνιες αποστολές.

Τον Μάρτιο του 2020, τέσσερις εταιρείες επιλέχθηκαν για τη διεξαγωγή της Φάσης 1 του προγράμματος. Σχεδίασαν και πραγματοποίησαν προκαταρκτικές δοκιμές σε βασικά στοιχεία του έργου. Αυτό περιελάμβανε νέες προσεγγίσεις στη διαχείριση ενέργειας, την αξιοπιστία UUV, τον έλεγχο βιοαπόρριψης και διάβρωσης, την πλοήγηση και την αποφυγή υποθαλάσσιων εμποδίων. Η πρώτη φάση των δοκιμών επικεντρώθηκε σε περιοχές που επιτρέπουν άμεσα αποστολές μεγάλης αντοχής.

«Το πρόγραμμα Manta Ray της DARPA έχει κάνει σημαντική προόδο για να επιτρέψει σε αυτόνομα υποβρύχια οχήματα με δυνατότητα ωφέλιμου φορτίου να λειτουργούν ανεξάρτητα από πλήρωμα ή υποδομές υποστήριξης», δήλωσε ο CDR Kyle Woerner, διευθυντής προγράμματος της Manta Ray. «Το Manta Ray τοποθετείται μοναδικά για να εισάγει ταυτόχρονα μια νέα κατηγορία υποβρύχιων οχημάτων, ενώ συνεισφέρει τεχνολογίες βασικών στοιχείων σε άλλα ζωτικής σημασίας υποθαλάσσια προγράμματα».

Το πρόγραμμα Manta Ray ολοκλήρωσε τη Φάση 1 με κρίσιμες αναθεωρήσεις σχεδιασμού με την DARPA να αναφέρει ότι έδειξαν ωριμότητα σχεδιασμού και ετοιμότητα για πρόοδο για το έργο. Τον Δεκέμβριο, οι συμβάσεις της Φάσης 2 ανατέθηκαν σε δύο βασικούς παίχτες, τη Northrop Grumman Systems Corporation και την Martin Defense Group.

Κατά τη διάρκεια της Φάσης 2, τα δύο έργα θα αναπτύξουν μοναδικά οχήματα επίδειξης πλήρους κλίμακας. Οι επιλεγμένες εταιρείες θα εργαστούν σε δοκιμές υποσυστημάτων, ακολουθούμενες από κατασκευή και επιδείξεις στο νερό ολοκληρωμένων οχημάτων πλήρους κλίμακας.

Το Manta Ray στοχεύει σε τρεις φάσεις ανάπτυξης, με αποκορύφωμα ένα πλήρως ενσωματωμένο όχημα επίδειξης που ολοκληρώνει μια υποβρύχια αποστολή σε ένα δυναμικό περιβάλλον ανοιχτού ωκεανού.

Διαβάστε ακόμα