Η Ελληνική Ναυτιλία σκέφτεται να μεταφερθεί Κύπρο

tanker_nautilia_

Διάλεξε μέσα από χιλιάδες προϊόντα μόνο με ένα κλικ!

Οι Ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες εξετάζουν τη μετάβαση στην Κύπρο λόγω της αστάθειας και της αβεβαιότητας που προέκυψε στην Ελλάδα, αναφέρει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο γενικός διευθυντής του Κυπριακού Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου, Θωμάς Καζάκος, δήλωσε ότι ένας μικρός αριθμός Ελλήνων πλοιοκτητών έχουν έρθει σε επαφή με τις κυπριακές αρχές για πληροφορίες σχετικά με τις διαδικασίες που απαιτούνται και το φορολογικό σύστημα του νησιού.

«Ενόψει των εξελίξεων στην Ελλάδα είναι φυσιολογικό επακόλουθο κάποιοι πλοιοκτήτες να κάνουν διερευνητικές αποστολές για να δουν αν, ο μη γένοιτο, να έχουν μια δεύτερη βάση στην Κύπρο, καθώς, πέραν της εθνικής, κοινωνικής και θρησκευτικής διασύνδεσης, υπάρχει και η σχέση της ναυτιλίας που υφίσταται εδώ και χρόνια», είπε και πρόσθεσε: «Δίνουμε στοιχεία και η επιλογή ανήκει σε αυτούς».

Εκτός από την τρέχουσα αβεβαιότητα στην Ελλάδα, αναφέρεται ότι ορισμένοι πλοιοκτήτες σκέφτονται το ενδεχόμενο μετανάστευσης προς Κύπρο, λόγω και της πρότασης από τους δανειστές της χώρας για αύξηση της φορολόγησης των ναυτιλιακών εταιριών.

Οι ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες κατέχουν περίπου το 40% του κυπριακού νηολογίου, ενώ και αρκετές γερμανικές ναυτιλιακές εταιρείες έχουν επιλέξει να υψώσουν την κυπριακή σημαία στα πλοία τους, ήδη από τη δεκαετία του 1980. Η Κύπρος ελέγχει το 4% του παγκόσμιου στόλου, ενώ η Ελλάδα ελέγχει το 16%.

Πρόσθεσε ότι η ναυτιλιακή βιομηχανία στην Κύπρος δεν αναμένεται να επηρεαστεί από τυχόν αρνητικές εξελίξεις στην Ελλάδα. Εξήγησε ακόμη πως η κυπριακή ναυτιλία και ιδιαίτερα το κυπριακό νηολόγιο είναι το μόνο εγκεκριμένο ανοικτό νηολόγιο στην ΕΕ, που σημαίνει ότι δεν είναι μόνο Κύπριοι πλοιοκτήτες που δικαιούνται να εγγράφουν πλοία.

«Η κυπριακή ναυτιλιακή υποδομή, δηλαδή το φορολογικό και το διοικητικό σύστημα που έχει σχέση με την ναυτιλία, είναι κάτι που θεωρείται από Ελλαδίτες πλοιοκτήτες ως ένα ελκυστικό, ανταγωνιστικό, νομότυπο και διάφανο σύστημα», πρόσθεσε.

Η Κύπρος έχει το 10η μεγαλύτερο εμπορικό στόλο στον κόσμο και το τρίτο στην Ευρωπαϊκή Ένωση με περίπου 1.000 ποντοπόρα πλοία ολικής χωρητικότητας άνω των 19 εκατ., σύμφωνα με το Κυπριακό Ναυτιλιακό Επιμελητήριο.

Διαβάστε ακόμα