ΒΙΝΤΕΟ: Η επιχείρηση αποκόλλησης του πλοίου μεταφοράς κοντέινερ από τον κυματοθραύστη

Η Ιαπωνική Ακτοφυλακή ανέφερε την επιτυχή ολοκλήρωση της επιχείρησης διάσωσης του πλοίου Lady Rosemary που είχε στην ουσία «καβαλήσει» στον κυματοθραύστη κατά την αναχώρηση του από το λιμάνι της Χακάτα στη Φουκουόκα της Ιαπωνίας στις 28 Νοεμβρίου.

Η διάσωση του πλοίου των 10.600 dwt πραγματοποιήθηκε μέσα από διάφορα στάδια. Σπάζοντας τον κυματοθραύστη, το πλοίο είχε υποστεί σοβαρές ζημιές στην πλώρη του με αποτέλεσμα να διαρρέει πετρέλαιο. Κατά τη διάρκεια του πρώτου μέρους της επιχείρησης, οι ομάδες επικεντρώθηκαν στην προσπάθεια περιορισμού της διαρροής με βραχίονες, ενώ το πετρέλαιο αντλήθηκε και μεταγγίστηκε από το Lady Rosemary σε άλλα πλοία.

Η επιχείρηση ξεκίνησε στις 7 Δεκεμβρίου γύρω στις 11:00 π.μ. κατά την άμπωτη με σκοπό την αποκόλληση και την απομάκρυνση του πλοίου από τον κυματοθραύστη. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η Ιαπωνική Ακτοφυλακή έκλεισε το λιμάνι για όλα τα πλοία, ενώ ένα ρυμουλκό έδεσε δύο σχοινιά στην πρύμνη του πλοίου ενώ ένα δεύτερο ρυμουλκό τοποθετήθηκε στη μία πλευρά. Το ρυμουλκό άρχισε να τραβάει το πλοίο με αποτέλεσμα να επαναπλεύσει και πάλι, ενώ ο αντιρρυπαντικός βραχίονας για την συγκράτηση του πετρελαίου παρέμεινε στη θέση του κατά μήκος της κάθε πλευράς του.

Το Lady Rosemary μεταφέρθηκε σε μια κεντρική προβλήτα στο λιμάνι Hakata. Το πλοίο παραμένει προσδεμένο ενώ το Τμήμα Ναυτικής Ασφάλειας της Φουκουόκα συνεχίζει την έρευνά του για τις συνθήκες του ατυχήματος. Το Lady Rosemary είχε αναχωρήσει από την προβλήτα γύρω στις 11:30 μ.μ. στις 28 Νοεμβρίου όταν προσέκρουσε στον κυματοθραύστη περίπου 15 λεπτά αργότερα.

Οι πρώτες έρευνες αναφέρουν ότι δεν έχουν εντοπιστεί μηχανικές βλάβες στο πλοίο. Ο φάρος του λιμανιού στον κυματοθραύστη λειτουργούσε επίσης κανονικά. Συνεχίζουν να διερευνούν την πιθανότητα αμέλειας της ναυσιπλοΐας.

Η πετρελαιοκηλίδα εξαπλώθηκε σε όλο τον κόλπο του Hakata ενώ υπολείμματα εντοπίστηκαν επίσης στην ακτή του νησιού Shiga σε απόσταση μεγαλύτερη των έξι μιλίων από τον τόπο του ατυχήματος. Έχει απαγορευτεί στους ψαράδες η αλιεία λόγω της μόλυνσης.

Φωτογραφίες Άρθρου

Διαβάστε ακόμα