Η Λιβύη δεν δέχτηκε το δεξαμενόπλοιο «Proteus Philippa» λόγω μεταφοράς φορτίου πετρελαίου που συνδέεται με το Ισραήλ

Το δεξαμενόπλοιο μεταφοράς αργού πετρελαίου «PROTEUS PHILIPPA» δεν έγινε δεκτό από τη Λιβύη, αφού διαπιστώθηκε ότι είχε εκφορτώσει προηγουμένως φορτίο πετρελαίου σε λιμάνι του Ισραήλ.

Το «PROTEUS PHILIPPA» είναι ένα δεξαμενόπλοιο μεταφοράς αργού πετρελαίου μεταφορικής ικανότητας 110.000 dwt που το διαχειρίζεται εταιρεία από τη Σιγκαπούρη. Το πλοίο απομακρύνθηκε από το αγκυροβόλιο του Mellitah στη Λιβύη που βρίσκεται δυτικά της Τρίπολης στις 7 Νοεμβρίου. Το πλοίο επρόκειτο να φορτώσει 600.000 βαρέλια αργού πετρελαίου, αλλά η Mellitah Oil and Gas Company απαίτησε να αναχωρήσει από το εν λόγο λιμάνι χωρίς να φορτώσει το φορτίο.

Τα δεδομένα του AIS δείχνουν ότι το πλοίο κατέφτασε από την Ιταλία μέσω της Μάλτας όπου σταμάτησε για ανεφοδιασμό καυσίμων. Οι αναφορές λένε ότι η διαχειρίστρια εταιρεία του τερματικού σταθμού στο Mellitah είχε επιβεβαιώσει ότι το πλοίο είχε πραγματοποιήσει εκφόρτωση πετρελαίου στο ισραηλινό λιμάνι της Χάιφα τον Οκτώβριο.

Ενώ η απαγόρευση να φορτώσει το δεξαμενόπλοιο σηματοδοτεί μια μορφή διαμαρτυρίας κατά του Ισραήλ, είναι σημαντικό να τονιστεί ότι αυτή η ενέργεια δεν αντικατοπτρίζει επίσημη πολιτική του Αραβικού Κόσμου.

Παρά το γεγονός αυτό, πολλοί φορείς εκμετάλλευσης τερματικών σταθμών έχουν εντείνει τους ελέγχους για προηγούμενα λιμάνια για τα πλοία που καταφτάνουν για να πραγματοποιήσουν εργασίες φορτοεκφόρτωσης.

Ναυλωτές και πλοιοκτήτες έχουν δηλώσει ότι είναι πλέον κοινή πρακτική να απενεργοποιούν το AIS τους για να κρύβουν σε περίπτωση που κατευθύνονται προς το Ισραήλ.

Διαβάστε ακόμα