Η Paragon «έσπρωξε» ένα υπό-παραγγελία containership

paragon_shipping_

Η ελληνική εταιρεία Paragon Shipping ξεφορτώθηκε ένα post-panamax κοντέινερσιπ, που βρίσκεται υπό κατασκευή στο κινέζικο ναυπηγείο της Zhejiang Ouhua.

Στην αναφορά της εταιρείας για τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου ο διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης στη Νέα Υόρκη εταιρείας Μιχάλης Μποντούρογλου είπε ότι το χωρητικότητας 4.800 teu Box King πωλήθηκε σ’ ένα μη συγγενές τρίτο μέρος για περίπου 41,2 εκατομμύρια δολάρια.

Ενώ η τιμή είναι ελαφρώς υψηλότερη από την εκτιμώμενη σύμφωνα με μεσιτικούς κύκλους αξία του, παρατηρητές σημειώνουν ότι η μονάδα κόστισε της εταιρείας 54,2 εκατ. δολάρια, μετά από μια πρόσφατη συμφωνία στην οποία φαίνεται ότι το ναυπηγείο μειώνει το συνολικό κόστος κατά 770.000 δολάρια.

Στην έκθεση για τα κέρδη του τριμήνου που δημοσιοποίησε τη Δευτέρα, η Paragon επεσήμανε ότι τα 31,2 εκατ. δολάρια είναι χρωστούμενα και θα πληρωθούν κατά την παράδοση (που εκτιμάται κατά το δεύτερο τρίμηνο).

Η ιδιοκτήτρια εταιρεία, που έκλεισε την περίοδο με μια λογιστική ζημιά απομείωσης ύψους 15,7 εκατ. δολαρίων, εν αναμονή της πώλησης του μοναδικού κοντέινερσιπ της, αναγνώρισε επίσης ότι η συναλλαγή θα σηματοδοτήσει το τέλος μιας πιστωτικής διευκόλυνσης που είχε την πρόθεση να χρησιμοποιηθεί για την χρηματοδότηση ενός μέρους του αρχικού σχεδίου.

“Η εταιρεία έχει συμφωνήσει από κοινού με την Τράπεζα Ανάπτυξης της Κίνας (China Development Bank) να ακυρώσει την αντίστοιχη πιστωτική διευκόλυνση για το σκάφος”, η εταιρεία είπε στους επενδυτές στην έκθεση κερδών για το πρώτο τρίμηνο, που κυκλοφόρησε τη Δευτέρα το βράδυ μετά το κλείσιμο των συναλλαγών στη Wall Street.

Παρατηρητές λένε πάντως ότι δεν εκπλήσσονται από την πώληση του Box King, καθώς η αμερικάνικη θυγατρική της Paragon ξεκίνησε πρόσφατα μια εκστρατεία για τη διατήρηση της ρευστότητας, με σκοπό την αντιμετώπιση της ύφεσης στην αγορά κοντέινερσιπ. Οι ίδιοι κύκλοι αναφέρουν ότι το πλοίο πωλήθηκε σε εταιρεία γερμανικών συμφερόντων στα τέλη Απριλίου, ένας ισχυρισμός που η Paragon διαψεύδει μέχρι στιγμής.

Σύμφωνα με τις ρυθμιστικές αρχειοθετήσεις ο δανειστής είχε την πρόθεση να χρηματοδοτήσει εν μέρει την κατασκευή δύο νεότευκτων πλοίων χωρητικότητας 4.800 teu όταν έκλεισε για πρώτη φορά την ύψους 69 εκατ. δολαρίων συμφωνία με την Paragon το 2013. Μάλλιστα, στο δελτίο τύπου για την αρχική συμφωνία, ένας εκπρόσωπος της China Development Bank έλεγε ότι προτίθεται στο μέλλον να προσφέρει πρόσθετη στήριξη στις Paragon, Boxships και στ’ άλλα μέλη της ναυτιλιακής αυτοκρατορίας του Μποντούρολγλου.

Η συμφωνία με την Paragon άρχισε να κλυδωνίζεται λιγότερο από ένα χρόνο αργότερα, όταν η ελληνική εταιρεία ακύρωσε μια από τις παραγγελίες στη Zhejiang Ouhua Shipbuilding, η οποία συμφώνησε να μειώσει το κόστος των υπόλοιπων μονάδων από το αρχικό ποσό των 57,5 εκατ. δολαρίων στα 55 εκατομμύρια.

Διαβάστε ακόμα