Η Πορτογαλία δημιουργεί τη μεγαλύτερη θαλάσσια προστατευόμενη περιοχή της Ευρώπης

Η πορτογαλική κυβέρνηση ενέκρινε απόφαση για επέκταση της θαλάσσιας προστατευόμενης περιοχής γύρω από τα νησιά Selvagens, καθιστώντας την το μεγαλύτερο πλήρως προστατευμένο θαλάσσιο καταφύγιο στην Ευρώπη, με έκταση 780 τετραγωνικών ναυτικών μιλίων. Τον τίτλο κατείχε παλαιότερα το Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου στην Ελλάδα, το οποίο καλύπτει 660 ναυτικά μίλια.

Τα νησιά Selvagens είναι ένα μικρό αρχιπέλαγος στον Βόρειο Ατλαντικό, που βρίσκεται στο μέσον του δρόμου μεταξύ της Μαδέρα και των Καναρίων Νήσων. Είναι το νοτιότερο σημείο της Πορτογαλίας, αν και διοικούνται από την κυβέρνηση της Μαδέρα, μια αυτόνομη περιοχή.

Η επέκταση, που ανακοινώθηκε στα τέλη Νοεμβρίου, εν μέρει ενημερώθηκε από μια μελέτη του 2015 που διεξήχθη από το National Geographic σε συνεργασία με την Oceano Azul και το Ίδρυμα Waitt. Η έρευνα διαπίστωσε ότι τα ανοιχτά νερά γύρω από τα νησιά ήταν ένα ζωτικό σημείο για τη μετανάστευση ψαριών και θηλαστικών στον Ατλαντικό, ενώ τα παράκτια ύδατα παρείχαν σημαντικούς βιότοπους φυτωρίων.

«Γνωρίζουμε ότι είναι κρίσιμο να προστατεύσουμε τους μεταναστευτικούς διαδρόμους από τους οποίους εξαρτάται η θαλάσσια ζωή. Αυτό το νεοσύστατο θαλάσσιο καταφύγιο θα διασφαλίσει ότι η εντυπωσιακή υποβρύχια βιοποικιλότητα του αρχιπελάγους Selvagens θα προστατευθεί και θα συνεχίσει να ευδοκιμεί», δήλωσε ο Paul Rose, επικεφαλής της αποστολής National Geographic Pristine Seas.

Ο Jose’ Soares dos Santos, Πρόεδρος του Ιδρύματος Oceano Azul, επαίνεσε επίσης την Περιφερειακή Κυβέρνηση της Μαδέρας για τη σταθερή θέση στη διατήρηση και την εκτίμηση της αξίας του ωκεανού. «Η φυσική αξία της βιοποικιλότητας των νησιών Selvagens είναι εξαιρετική και αναντικατάστατη», είπε.

Η Πορτογαλία είναι μεταξύ των 100 χωρών που πρόσφατα δεσμεύτηκαν να υποστηρίξουν τον στόχο προστασίας τουλάχιστον του 30 τοις εκατό των ωκεανών έως το 2030, κοινώς γνωστό ως «30 επί 30». Ο βασικός στόχος του σχεδίου 30 x 30 Ocean είναι να βοηθήσει στην αναστροφή της απώλειας βιοποικιλότητας και να ενισχύσει την ανθεκτικότητα στην κλιματική αλλαγή.

Διαβάστε ακόμα