Η Ρωσία ρίχνει νάρκες σε ναυτιλιακές λωρίδες στη Μαύρη Θάλασσα καθιστώντας επικίνδυνη τη ναυσιπλοΐα

Την Τετάρτη, ο ουκρανικός στρατός επιβεβαίωσε ότι η Ρωσία τοποθετεί εκρηκτικά στους θαλάσσιους διαδρόμους που συνδέουν την περιοχή της Οδησσού με την ανοιχτή θάλασσα.

«Οι κατακτητές συνεχίζουν να τρομοκρατούν τις μη στρατιωτικές ναυτιλιακές διαδρομές στη Μαύρη Θάλασσα ρίχνοντας εκρηκτικά κατά μήκος της υποτιθέμενης διαδρομής εμπορικών πλοίων. Την τελευταία ημέρα, καταγράφηκαν τρία τέτοια περιστατικά», ανέφερε η Επιχειρησιακή Διοίκηση Νότιας Ουκρανίας σε δήλωση της. «Ωστόσο, η λειτουργία του θαλάσσιου διαδρόμου ναυσιπλοΐας συνεχίζεται υπό την αιγίδα των αμυντικών δυνάμεων».

Τον περασμένο μήνα, δυτικές πηγές πληροφοριών έχουν προειδοποιήσει για τα ρωσικά σχέδια να τοποθετήσουν νάρκες στον θαλάσσιο διάδρομο που χρησιμοποιεί η Ουκρανία για να πραγματοποιήσει τις εξαγωγές σιτηρών της στις παγκόσμιες αγορές

Την περασμένη εβδομάδα, η νότια Επιχειρησιακή Διοίκηση επιβεβαίωσε ότι ρωσικά αεροσκάφη είχαν «ρίξει τέσσερα άγνωστα αντικείμενα (πιθανόν νάρκες βυθού) στη Μαύρη Θάλασσα προς την κατεύθυνση των διαδρόμων ναυσιπλοΐας της πολιτικής και εμπορικής ναυτιλίας».

Η ρίψη ναρκών στην θαλάσσια οδό οδήγησε την αναστολή της ναυσιπλοίας από την πλευρά της Ουκρανίας.

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας αρνήθηκε γρήγορα αυτούς τους ισχυρισμούς και είπε ότι οι διελεύσεις συνεχίστηκαν χωρίς διακοπή. «Οι πληροφορίες σχετικά με την ακύρωση ή την απρογραμμάτιστη διακοπή του προσωρινού ουκρανικού διαδρόμου… είναι ψευδείς», δήλωσε ο ανώτατος αξιωματούχος Oleksandr Kubrakov σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την περασμένη εβδομάδα. «Όλες οι διαθέσιμες θαλάσσιες διαδρομές που καθορίζονται από το Ουκρανικό Ναυτικό είναι ενεργές και χρησιμοποιούνται από πολιτικά πλοία».

Οι παγκόσμιες αγορές σιτηρών δεν επηρεάστηκαν από αυτές τις εξελίξεις και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του σιταριού αναφοράς υποχώρησαν την ίδια περίοδο, λόγω των προσδοκιών για καλύτερη συγκομιδή στις αναπτυσσόμενες περιοχές της Νότιας Αμερικής.

Η Ρωσία προσπάθησε να αποκλείσει τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας της Ουκρανίας από την αρχή της εισβολής τον Φεβρουάριο του 2022, με μικτή επιτυχία. Πέρυσι, υπό τη διεθνή πίεση, συμφώνησε σε μερική άρση του εμπάργκο των σιτηρών, με ισχύ τον Αύγουστο του 2022. Στη συνέχεια, φέρεται να εμπόδισε τον διάδρομο μέσω διαδικαστικών επιβραδύνσεων και στη συνέχεια ανέστειλε πλήρως τη συμφωνία τον Ιούλιο του 2023.

Πρόσφατα, η Ουκρανία καθόρισε ένα δικό της θαλάσσιο διάδρομο, και χρησιμοποιώντας μη επανδρωμένα σκάφη, πυραύλους και δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων, προσπάθησε να απομακρύνει το ρωσικό ναυτικό από τη Δυτική Μαύρη Θάλασσα με αρκετή επιτυχία, ώστε η κυκλοφορία των εμπορικών πλοίων να επιτραπεί και πάλι στην περιοχή της Οδησσού.

Διαβάστε ακόμα