Η Σιγκαπούρη η κορυφαία ναυτιλιακή πόλη στον κόσμο- Πρώτη στην κατηγορία Shipping η Αθήνα

Η έκδοση της έκθεσης LMC του 2022 κυκλοφόρησε στις 13 Ιανουαρίου σε εκδήλωση που διοργανώθηκε από το Ναυτιλιακό Ίδρυμα της Σιγκαπούρης (SMF), παρέχοντας νέες πληροφορίες σχετικά με το ποιοι παγκόσμιοι κόμβοι προσφέρουν την καλύτερη υποδομή, τεχνολογία, χρηματοδότηση και ταλέντο παγκόσμιας κλάσης, για να βοηθήσουν την σύνδεσης και της ευημερίας της ναυτιλιακής κοινότητας.

Υπήρξαν πολλές δραματικές εξελίξεις από τη δημοσίευση της τελευταίας έκδοσης της έκθεσης LMC το 2019. Πρώτον, εξακολουθούμε να ζούμε με την πανδημία. Δύο χρόνια συνεχόμενων περιορισμών έχουν προκαλέσει σοβαρές αναταραχές στο εμπόριο και στα ταξίδια. Σύμφωνα με την έκθεση, τα ακραία καιρικά φαινόμενα μας έχουν κάνει όλους περισσότερο ενημερωμένους για την κλιματική κρίση, έναν άλλο σημαντικό παράγοντα των αλλαγών που βιώνουμε.

Οι πλοιοκτήτες, οι ναυλωτές, οι ιδιοκτήτες φορτίων και οι δανειστές προετοιμάζονται για ένα μέλλον μακριά από τον άνθρακα, με την ταχεία υιοθέτηση καυσίμων μηδενικών εκπομπών άνθρακα να αναμένεται την επόμενη δεκαετία. Η συνεχιζόμενη ψηφιοποίηση, συμπεριλαμβανομένων των λιμένων και της εφοδιαστικής αλυσίδας, θα οδηγήσει στο να υποστηριχθεί αποτελεσματικά αυτή η μετάβαση.

«Οι ναυτιλιακές πόλεις και τα clusters δημιουργούν μοναδικές στρατηγικές για να αντιμετωπίσουν αυτούς τους παγκόσμιους μετασχηματισμούς. Θα παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην πράσινη αλλαγή, με νέα επιχειρηματικά μοντέλα που οδηγούν τη μετάβαση», σχολίασε ο Knut Ørbeck-Nilssen, Διευθύνων Σύμβουλος του DNV Maritime.

Συγκεκριμένα, η έκθεση αξιολογεί κάθε ναυτιλιακή πόλη με βάση πέντε βασικούς πυλώνες – Την Ναυτιλία, τα Ναυτιλιακά Οικονομικά & Νομικά, τη Ναυτιλιακή Τεχνολογία, τα Λιμάνια & Logistics και την Ελκυστικότητα και Ανταγωνιστικότητα.

Η ισχυρή απόδοση της Σιγκαπούρης σε όλο το ταμπλό την φέρνει στη νούμερο 1 θέση συνολικά.

«Η Σιγκαπούρη κατέχει την κορυφαία θέση για την Ελκυστικότητα και την Ανταγωνιστικότητα, ενώ παράλληλα είναι πρώτη και στην κατηγορία Ναυτιλιακή Τεχνολογία, χάρη στην αδιάκοπη εστίαση της πόλης-κράτους στον ψηφιακό μετασχηματισμό», δήλωσε ο Shahrin Osman, Περιφερειακός Επικεφαλής Ναυτιλιακής Συμβουλευτικής στο DNV και συν-συγγραφέας της έκθεσης.

«Η Σιγκαπούρη παραχωρεί τη θέση της στην Αθήνα και τη Σαγκάη στην κατηγορία Shipping και Ports & Logistics αντίστοιχα, ενώ χάνει και έδαφος στη κατηγορία Maritime Finance & Law», σημείωσε ο Osman.

Δύο ευρωπαϊκές πόλεις βρίσκονται επίσης στις τρεις πρώτες. «Η 2η θέση του Ρότερνταμ δείχνει ότι είναι μια ναυτιλιακή πόλη σε άνοδο. Αν και μόλις 10ο στη ναυτιλία συνολικά, ο ολλανδικός κόμβος έχει καλές βαθμολογίες και ιδιαίτερα στα λιμάνια και την εφοδιαστική και την ελκυστικότητα και την ανταγωνιστικότητα. Το Λονδίνο είναι επίσης μεταξύ των κορυφαίων πόλεων, από την 5η έως την 3η θέση συνολικά, ωστόσο έχασε την προηγούμενη θέση της πρώτης θέσης στο Maritime Finance & Law από τη Νέα Υόρκη», συμπλήρωσε ο Osman.

Η τέταρτη και η 5η θέση πηγαίνουν στην Ασία, και πιο συγκεκριμένα στην Σαγκάη η οποία ακολουθείται από το Τόκιο.

«Η ανάλυση του 2022 χρησιμοποιεί ορισμένους νέους και πιο ολοκληρωμένους αντικειμενικούς και υποκειμενικούς δείκτες, καθώς και πηγές δεδομένων, για κάθε κατηγοτία. Αυτό διευκολύνει την πιο εκλεπτυσμένη συγκριτική αξιολόγηση της σχετικής απόδοσης κάθε πόλης», εξήγησε ο Erik W Jakobsen, συνεργάτης της Menon που είναι ο συν-συγγραφέας της έκθεσης.

Οι υποκειμενικοί δείκτες αποκαλύπτουν τις αντιλήψεις και τις εκτιμήσεις 280 προσκεκλημένων στελεχών επιχειρήσεων –κυρίως πλοιοκτητών και διευθυντών– από όλο τον κόσμο.

Κοιτάζοντας πέντε χρόνια μπροστά, προβλέπουν ότι η Σιγκαπούρη θα παραμείνει νούμερο 1, με τη Σαγκάη να έρχεται στη 2η. Το Λονδίνο, το Όσλο και το Ρότερνταμ θεωρούνται κορυφαίοι στον τομέα της Ευρώπης, με το Ντουμπάι και το Άμπου Ντάμπι να ανταγωνίζονται σκληρά στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, της Ινδίας και της Αφρικής. Το Ντουμπάι προβλέπεται να κατακτήσει την 6η θέση συνολικά μέχρι το 2027. Οι ειδικοί βλέπουν τη Σιγκαπούρη, το Όσλο, τη Σαγκάη και την Κοπεγχάγη ως τις καλύτερα προετοιμασμένες πόλεις για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, ενώ το Όσλο βρίσκεται στην κορυφή της λίστας για βιώσιμες τεχνολογίες και λύσεις για τους ωκεανούς, ακολουθούμενο από τη Σιγκαπούρη και την Κοπεγχάγη.

Maritime_cities_2022_report_FINAL

Διαβάστε ακόμα