Η Τουρκία βάζει και πάλι φωτιά στην Ανατολική Μεσόγειο

Η Τουρκία απείλησε να μπλοκάρει οποιαδήποτε έρευνα για φυσικό αέριο και πετρέλαιο στην περιοχή, αφού η Κύπρος παραχώρησε δικαιώματα έρευνας και γεώτρησης υδρογονανθράκων στο οικόπεδο 5 της στην Exxon Mobil και στην Qatar Petroleum.

Σύμφωνα πάντα με δήλωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, ένα τμήμα της εν λόγω περιοχής αδειών παραβιάζει την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο. Η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου ήρθε αμέσως μετά από την ανακοίνωση της σημαντικής συμφωνίας από το Υπουργείο Ενέργειας της Κύπρου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέτρεψε την Τουρκία να διατηρήσει την αποκλιμάκωση στην περιοχή, ενώ δεσμεύτηκε να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των κρατών μελών της Ελλάδας και της Κύπρου.

«Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει ποτέ σε καμία ξένη χώρα, εταιρεία ή πλοίο να συμμετάσχει σε δραστηριότητες εξερεύνησης υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες δικαιοδοσίες της», ανέφερε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. Η Τουρκία κατηγόρησε την Κύπρο για κλιμάκωση της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο με την ανάθεση δικαιωμάτων εξερεύνησης και γεώτρησης στην επιχείρηση.

Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος μέλος της ΕΕ και έχει επίσημα κυριαρχία σε ολόκληρο το νησί.

Το ψευδοκράτος της βόρειας Κύπρου όπου η Τουρκία παράνομα κατέλαβε το 1974, διεκδικεί τυχόν ενεργειακούς πόρους που ανακαλύφθηκαν στα ανοικτά των ακτών της. Η Τουρκία «θα συνεχίσει να υπερασπίζεται αποφασιστικά» τα δικαιώματά της καθώς και την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου, ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών.

Είναι προφανές ότι η συμφωνία της Κύπρου με τον Αμερικάνικο ενεργειακό κολοσσό της Exxon Mobil έχει ενοχλήσει ιδιαίτερα την Τουρκία ή οποία αντιμετωπίζει τεράστια οικονομικά προβλήματα και δείχνει να έχει μπει στο περιθώριο από τις ΗΠΑ.

Διαβάστε ακόμα