Η ΕΕ συνεχίζει τις αντιπειρατικές επιχειρήσεις στην Σομαλία έως και το 2018

eu_somalia

Η ναυτική αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συνεχίσει να περιπολεί τις ακτές της Σομαλίας για 2 ακόμα χρόνια ώστε να αποτρέψει νέα κύματα πειρατικών επιθέσεων, σύμφωνα με χτεσινή σχετική ανακοίνωση.

Ο αριθμός επιθέσεων και απαγωγών έχει μειωθεί, αν και οι ναυτικοί αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι ο κίνδυνος δεν έχει εξαλειφθεί ακόμα, όπως φάνηκε από τα δύο περιστατικά επίθεσης τον προηγούμενο μήνα.

Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε την προηγούμενη βδομάδα ότι ολοκλήρωσε την αποστολή του στην περιοχή του Κέρατος της Αφρικής, μεταφέροντας τις δυνάμεις του στην Μαύρη Θάλασσα και την Μεσόγειο.

Η ΕΕ όμως αποφάσισε την επέκταση της επιχείρησης EUNAVFOR Somalia Operation Atalanta μέχρι το τέλος του 2018, επιτρέποντάς της να συνεχίσει την προστασία των παραδόσεων της ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ.

Η αποστολή της ΕΕ, η οποία σχεδιαζόταν να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2016, περιλαμβάνει προσωπικό 1.200 ατόμων, 4 έως 6 πολεμικά πλοία και 2 έως 3 αεροσκάφη περιπολιών από κράτη-μέλη της Ένωσης.

Πάνω από το 40% των παγκόσμιων αποθεμάτων πετρελαίου θαλάσσης περνάει μέσα από τον Κόλπο του Άντεν και την Αραβική Θάλασσα, ενώ η διαδρομή αυτή χρησιμοποιείται επίσης για την μεταφορά εμπορευμάτων μεταξύ Ασίας και Ευρώπης.

Διαβάστε επίσης: Συγκρατημένη αισιοδοξία από την ύφεση της πειρατείας

Διαβάστε ακόμα