Η Κίνα κατάσχεσε φορτηγό πλοίο της MOL

mol_emotion_baosteel_katasxethike_stin_kina_

Η Mitsui O.S.K. Lines Ltd ανακοίνωσε ότι στις 19 Απριλίου 2014, το μεταφορικό σιδηρομεταλλεύματος της MOL Emotion Baosteel κατασχέθηκε από τις κινεζικές αρχές στην επαρχία Zhejiang της Κίνας.

Η κατάσχεση συνδέεται με μια προπολεμική διένεξη, όταν δύο φορτηγά πλοία που είχαν ναυλωθεί από τον κινέζο πλοιοκτήτη Chung Wei Steamship Co. μετά από συμφωνία με την Daido Kaiun (προκάτοχο του Navix Line Ltd η οποία συγχωνεύθηκε με τη MOL το 1999), επιτάχθηκαν από την ιαπωνική κυβέρνηση και στη συνέχεια χάθηκαν τα ίχνη τους.

Το περιστατικό αυτό συνέβη τον Ιούνιο και τον Οκτώβριο του 1936. Η εταιρεία Daido Kaiun, μια από τις προκατόχους της MOL, ναύλωσε δύο πλοία, το Sjun Foong και το Hsintaiping στην Chung Wei Steamship Co, αλλά τα σκάφη απαλλοτριώθηκαν από την ιαπωνική κυβέρνηση πριν τη λήξη της περιόδου ναύλωσης. Και τα δύο αυτά πλοία στη συνέχεια βυθίστηκαν ή χάθηκαν στη θάλασσα.

Μετά από δεκαετίες δικαστικών διενέξεων, το Δικαστήριο Ναυτικών Υποθέσεων της Σαγκάης εξέδωσε διαταγή στη MOL να πληρώσει περίπου 2,9 δισεκατομμύρια γιεν (20,59 δις ευρώ) στον ενάγοντα, συμπεριλαμβανομένου του πλοιοκτήτη. Η MOL άσκησε το 2011 έφεση ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, αλλά η προσφυγή δεν αναγνωρίστηκε.

Έκτοτε, η MOL έψαχνε να διεξαγάγει διαπραγματεύσεις με τον ενάγοντα με σκοπό την εξωδικαστική επίλυση της υπόθεσης, γεγονός που δεν έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής.

Διαβάστε ακόμα